TUTORIAL : Background for Sidebar , Time & Date !

SIMPLE TEMPLATE CODING

Firstly , apa yang korunk kene buat ialah pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML *tick expand widget and then korunk search for this code yeahh?
h2 {

dah cari kan ? soo , korunk sila paste kan code yang akan una bagy nie di bawah 
text-transform: uppercase; okehhh , sila copy code nyer sekarang :)

border:2px solid #6e6133;
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;

yang tuh untuk border korunk kayy ?? sooo , korunk copy pulak code niee di bawah code border nie yerrr ??
background:url('URL IMAGE')

coding yang di higlight kan boleh di ubah ikut citarasa anda semua ^^ 

WASHED DENIM CODING
macam biasa yang korunk kene buat pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML*tick expand widget and search for this code :
.sidebar h2 {
dah jumpa kann ? then korunk sila copy code di bawah ini dan pastekan di bawah code di atas nie yer ? :)
border: 1px dashed #BDBDBD;
background: url(URL IMAGE);
border-bottom-right-radius: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
border-left: 1px solid #999999;

dah paste kan korunk preview dulu okehh ? simple saje kann ?? and ini nota kecil buat kamu :
code simple template korunk boleh guna untuk background sidebar , time and date while washed denim pula hanya boleh di gunakan pada background sidebar sahaja :)

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

42 comments:

  1. una , syafiqah tak pandai la nak buat yang macam dekat atss tu .

    ReplyDelete
  2. yeay done thanks sayang! :)amik satu yah!

    ReplyDelete
  3. xde p0n kod h2 { tu....
    cume ader kod .sidebar h2 { tu je..

    ReplyDelete
  4. tak jady sebab ini code for simple template dik :)
    later akak try buat tuto for denim template okehh ?? maaf yerr ?

    ReplyDelete
  5. chOiii~ awa tak jadi la saia buat..ARGG(!)
    mcm mne ney~

    ReplyDelete
  6. nak cari background die yg bagus2 kat mne ?

    ReplyDelete
  7. once again , thanks a lot kak una !
    alya dpt buad & it works ! ^_^

    ReplyDelete
  8. menjadi :) tapi yg post title camane lak ek ?

    ReplyDelete
  9. ini untuk template apa ? simple template boleh tk ?

    ReplyDelete
  10. but dy punye line background tu sebelah kiri petak, sebelah kanan circle~~ cane eh?

    ReplyDelete
  11. kak una , ta paam lahh mcm mane nakk buad ney . bile riena letakk URL IMAGE dea , still ta menjadi . kak una ade contoh URL utk ney ta ?

    ReplyDelete
  12. Kenape tak boleh nak letak background ? boleh buad border je ?

    ReplyDelete
  13. Kak Una, saya nak tanye, knp bila saya click "Save Template" tibe2 dye x save ?
    Malah URL bertukar jadi "about blank" pulak ?
    Saya gunakan google chrome.
    Kenapa yer kak Una ?

    ReplyDelete
  14. akaq ,saya tak paham yg URL image tuh laa .nak amek dari mane yew ?

    ReplyDelete
  15. Kak....saye x retilaa...mcm mane nk buat....

    ReplyDelete
  16. thanks for this tutorial una <3 btw, semua tutorial una best gila! senang nak ikut. good job una ;DD

    ReplyDelete
  17. Terima Kasih atas tunjuk ajar. Terbaik lahhh XD

    ReplyDelete
  18. url ga,bar tuh nak amik kat mana kak ? pening -.-

    ReplyDelete
  19. awak.. saya tak jumpa la code .sidebar h2 { ni... huhu..

    ReplyDelete
  20. sys. saye tak pndai nak buat tu? cmne erkk?

    ReplyDelete
  21. Eeeee ><' macam mana sya tak boleh buat ni! :(

    ReplyDelete
  22. Kenape saya tak jadi? waaaaaa :(

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=