TUTORIAL : facebook like dalam setiap entrry !

Salam semuanya :) hari nie una mahu buat tuto FACEBOOK LIKE dalam setiap entry , sooo , jom kite start kawankawan :)

pergi ke DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > TICK WIDGET TEMPLATES 

dah selesai sila cary code ini :)

 <data:post.body/>
untuk pencarian yang mudah sila gune CTRL + F yerrr ??  lepas tuhh cope code di bawah nie dan letak kann di bawah code yang kat atas nie :)

 <iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

dah buat sume save lah yer :) tapi untuk langkah berjagajaga una nasihatkan korunk supaya preview dulu :) biler dah preview , hasilnya menjadi sila lah save ^^ kalau tak paham tanya una yer kawan2 ^^ 

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

39 comments:

  1. tick widget templates tuh kt ner eak ?

    ReplyDelete
  2. Lastly,jumpa jugak tutorial ni!
    Thanks a lot :)

    ReplyDelete
  3. like button tuh dekat atas, mcm mne nak buat dia ke bawah?

    ReplyDelete
  4. jadi! mekasih! asyik suma tuto una menjadi, ase x mencabar plak. >=] puji tuh!

    ReplyDelete
  5. tick widget templates tuu dekat mana kak Una?

    ReplyDelete
  6. salam kak una. thanx. ia menjadi. ;))

    ReplyDelete
  7. Kak Una , tak jumpa la code ni . Camne ekk ? Kawan saya tanya .

    ReplyDelete
  8. Wah ! Thanx , Kak Una . Dh jadik ! Love u <3

    ReplyDelete
  9. menjadi! thanks kak una sebab buat tutorial ini..

    ReplyDelete
  10. @♥ Nurhusna Syabani Hamzah ♥<dear , done ! but nk letak fb like kt satu tmpt je mcm mne? mcm kt blog una tu .. jawab jgn tak jawab :)</a

    ReplyDelete
  11. una, nk tanye ni. yg like fb tu dari fb kite kn? dari email blogger or?

    ReplyDelete
  12. x jumpe la yg TICK WIDGET TEMPLATES tu..kt ne ek??

    ReplyDelete
  13. hye dik.. sis nak tnye sikit cumne nak masukkan facebook like button dgn share button klu akak nye blog jus pkai coding??

    ReplyDelete
  14. Kalau pakai bloskin memang tak boleh buat eh ?

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=