Monday, May 16, 2011

TUTORIAL : cantikkan comment box anda !

naaa , korunk nak comment box mcm una takk ? ada background gituuu ! huhu :) okehh , tuto nie mg senang sebab una mg tak mau bagy susah korunk nak tgok , una amek cm ner bentuk code comment awal & comment selepas okehh :) ikut aje ape yang una mahu kongsi nie okehh ?


  1. macam biasa korunk perlu ke DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML* tick expand widget !
  2. dahh sudahhh kannn ? korunk tekan ctrl + F dan cary code ini :
/* Comments
dah dapat cary kannn ? then nanty korunk akan jumpa dengan anak-anakcoding dyer kan ? delete je sume code yang ade kat bawah tuh then korunk ganty kan dengan coding baru yang una bagi nie :) okee ? 
#comments h4 {
margin: 1em 3em;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em;
color: #ffffff;
}
#comments-block {
margin-left:1.5em;
line-height:1.6em;
background: transparent;
color: black;
padding: 1em;
border:0px solid #ffffff;
}
#comments-block .comment-author {margin:.5em 0;}
#comments-block .comment-body {margin:.25em 0 0; background: #ffffff;}
#comments-block .comment-footer {
margin:-.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
letter-spacing:.1em;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .60em;
padding: 5px 5px 5px 5px;
background: url(URL IMAGE BACKGROUND) repeat top left;
-moz-border-radius: 20px 20px / 20px 20px;
border-radius: 5px 5px / 5px 5px;
border: 2px solid #F97E7E;
}
.deleted-comment {
font-style:underlined;
color:transparent;
}
.feed-links {
clear: both;
line-height: 2.5em;
}
#blog-pager-newer-link {
float: left;
}
#blog-pager-older-link {
float: right;
}
#blog-pager {
text-align: center;
}
UNGU : yg tuh backgorund kotak comment korunk tuh :)
BIRU : yg nie pulak colour border dia kay :) nak ubah solid kepada dashed , dotted pun boleh jugak tauu :)

nota kecil :
bila dah copy & paste korunk save jer lah kayy ? then pergi dekat entry yang dah ade comment , preview sikitt ! jadi takk ? wheee :D

60 comments:

  1. Knp tk jumpe code /*comment ? nk buat mcm mne ?

    ReplyDelete
  2. Thank you kak Una! Sayang kak Una, hehe. Kak Una nak tahu tak, saya guna tutorial akak je sekarang ni, takde tutorial orang lain :D

    ReplyDelete
  3. knaper bler cari code (/* Comments)takder??

    ReplyDelete
  4. aku gak ada /* Comment nya._.

    ReplyDelete
  5. kok aku gak jadi ya? gak ada /*comment nya ._.

    ReplyDelete
  6. /* Comments

    benda tuh xdapat cari ar .. :(

    ReplyDelete
  7. akak, kenapa yang code atas sekali dia takde? dah search dah.. HuHu :DD

    ReplyDelete
  8. kowunk! fiya taw ..klu xdek comment crik ]]> lps tuh kod yg kaq una bgik tuh kan kowunk paste ata code ]]> #fiya pon xdpt code tuh xpie fiya try gune code xdie hee :D

    ReplyDelete
  9. cm ner nk dapatkan background tuuk kotak coment 2 .. n coler border 2 ??

    ReplyDelete
  10. sis, jadi laah , thanks . syg sis :*

    ReplyDelete
  11. una need ur helps..firstime gune denim template satu habuk acu xpaham..hopes sgt una dapat bantu acu edit balik.tunggang langgang dh blog acu..please...

    ReplyDelete
  12. I can't understand how to use this. my comment box wasn't found. anybody, help me please :( p.s: i'm using classic template

    ReplyDelete
  13. Akak . Kenapa tak jadi ? saya selalu buat tak jadi . Tak reti lh nak guna dan edit kotak komen . tolong :((

    ReplyDelete
  14. Tak Jadi laa . semua code code dah dapat . dah save semua dah . tapi dekat blog takjadi >.< cuba tengok my blog http://cikareyin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum. Terima kaseh kak Una :D

    ReplyDelete
  16. thanks sangat2!!! dah lama cari tuto ni :)

    ReplyDelete
  17. Thaks kak una dah lama sya cari tuto niey! :D

    ReplyDelete
  18. plzz..help..button reply dah ada tp tidak berfungsi

    ReplyDelete
  19. kod yg akak suh cari semua ade. cuma, lepas edit > save template > view blog . tgk xde pape pon . Putih aje . tolong ye kak.
    www.najaha-abdillah.blogspot.com
    balas kat atas tu :)

    ReplyDelete
  20. Mane nak Carik URL image background , Tolong la bagi tahu :(

    ReplyDelete
  21. Akak una, macam mana ek? saya dah buat dah tapi tak jadi lah.. boleh tolong saya?

    ReplyDelete
  22. Boleh tlg ajarkan tuto buat komen box cantik mcm awak serta ada reply box utk blogskin x ? pleaseeee !

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=