Home Home Home Home Home

TUTORIAL : cantikkan comment box anda !

naaa , korunk nak comment box mcm una takk ? ada background gituuu ! huhu :) okehh , tuto nie mg senang sebab una mg tak mau bagy susah korunk nak tgok , una amek cm ner bentuk code comment awal & comment selepas okehh :) ikut aje ape yang una mahu kongsi nie okehh ?


  1. macam biasa korunk perlu ke DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML* tick expand widget !
  2. dahh sudahhh kannn ? korunk tekan ctrl + F dan cary code ini :
/* Comments
dah dapat cary kannn ? then nanty korunk akan jumpa dengan anak-anakcoding dyer kan ? delete je sume code yang ade kat bawah tuh then korunk ganty kan dengan coding baru yang una bagi nie :) okee ? 
#comments h4 {
margin: 1em 3em;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em;
color: #ffffff;
}
#comments-block {
margin-left:1.5em;
line-height:1.6em;
background: transparent;
color: black;
padding: 1em;
border:0px solid #ffffff;
}
#comments-block .comment-author {margin:.5em 0;}
#comments-block .comment-body {margin:.25em 0 0; background: #ffffff;}
#comments-block .comment-footer {
margin:-.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
letter-spacing:.1em;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .60em;
padding: 5px 5px 5px 5px;
background: url(URL IMAGE BACKGROUND) repeat top left;
-moz-border-radius: 20px 20px / 20px 20px;
border-radius: 5px 5px / 5px 5px;
border: 2px solid #F97E7E;
}
.deleted-comment {
font-style:underlined;
color:transparent;
}
.feed-links {
clear: both;
line-height: 2.5em;
}
#blog-pager-newer-link {
float: left;
}
#blog-pager-older-link {
float: right;
}
#blog-pager {
text-align: center;
}
UNGU : yg tuh backgorund kotak comment korunk tuh :)
BIRU : yg nie pulak colour border dia kay :) nak ubah solid kepada dashed , dotted pun boleh jugak tauu :)

nota kecil :
bila dah copy & paste korunk save jer lah kayy ? then pergi dekat entry yang dah ade comment , preview sikitt ! jadi takk ? wheee :D

61 comments

May 31, 2011 at 12:51 PM

thankks :)

May 31, 2011 at 12:54 PM

most welcome :)

July 30, 2011 at 1:54 AM

asl x jdi ye??

August 14, 2011 at 7:05 PM

Knp tk jumpe code /*comment ? nk buat mcm mne ?

August 26, 2011 at 2:15 PM

wahhh, dah jadi. thanks akak.

August 31, 2011 at 11:41 AM

tysm :)

September 4, 2011 at 12:25 PM

hrmm...mne nk crik code colour tu??

September 4, 2011 at 5:11 PM

Thank you kak Una! Sayang kak Una, hehe. Kak Una nak tahu tak, saya guna tutorial akak je sekarang ni, takde tutorial orang lain :D

September 10, 2011 at 8:27 PM

thanks

September 11, 2011 at 11:06 PM

thnks for this tuto :)

September 24, 2011 at 7:14 AM

thanks sangat sangat!

September 24, 2011 at 8:12 AM

xleyh la akq..

September 24, 2011 at 8:38 AM

tq kak una.. thanks for this :)

September 29, 2011 at 8:32 AM

jadi...thanx dear~ ^^

October 3, 2011 at 5:09 PM

asal x jadi ar

October 4, 2011 at 7:10 PM

thanks Una.

October 7, 2011 at 1:52 PM

mcm mne nak dpt warne ?

October 8, 2011 at 4:06 PM

tengs .

October 8, 2011 at 5:41 PM

knaper bler cari code (/* Comments)takder??

October 8, 2011 at 6:45 PM

aku gak ada /* Comment nya._.

October 8, 2011 at 6:51 PM

kok aku gak jadi ya? gak ada /*comment nya ._.

October 9, 2011 at 10:49 AM

/* Comments

benda tuh xdapat cari ar .. :(

October 9, 2011 at 12:47 PM

akak, kenapa yang code atas sekali dia takde? dah search dah.. HuHu :DD

October 15, 2011 at 10:14 PM

jadi dah. thanks again :)

October 29, 2011 at 2:03 PM

Thanks una :) wiitwiit

November 15, 2011 at 3:26 AM

kowunk! fiya taw ..klu xdek comment crik ]]> lps tuh kod yg kaq una bgik tuh kan kowunk paste ata code ]]> #fiya pon xdpt code tuh xpie fiya try gune code xdie hee :D

November 21, 2011 at 11:57 PM

jadik dear :) hee . thanks .

November 22, 2011 at 12:38 PM

thanks dear

November 23, 2011 at 10:31 AM

cm ner nk dapatkan background tuuk kotak coment 2 .. n coler border 2 ??

November 30, 2011 at 9:58 AM

Nice tuto.. <3
Thanks..

December 1, 2011 at 8:38 AM

Thnx akq ! :*

December 1, 2011 at 2:07 PM

thanks dear :D

December 4, 2011 at 1:49 PM

much gracias again cik una ;)

December 5, 2011 at 8:47 AM

Thanks

December 9, 2011 at 3:08 PM

sis, jadi laah , thanks . syg sis :*

December 11, 2011 at 11:24 AM

thenx . :) banyak menolong ^^

December 12, 2011 at 3:02 PM

trima ksih :)

December 12, 2011 at 4:16 PM

thanks una :)

December 23, 2011 at 12:11 PM

saia suke tutorial nie :) love it .

December 28, 2011 at 2:20 AM

thank!!! tuto ni seng je!hehe

December 29, 2011 at 7:26 PM

kak una knp x jadi??

January 1, 2012 at 11:52 PM

jd n thnx ye :)

January 15, 2012 at 2:53 AM

una need ur helps..firstime gune denim template satu habuk acu xpaham..hopes sgt una dapat bantu acu edit balik.tunggang langgang dh blog acu..please...

March 10, 2012 at 3:25 AM

xJadi pon :(

April 6, 2012 at 7:37 PM

I can't understand how to use this. my comment box wasn't found. anybody, help me please :( p.s: i'm using classic template

April 15, 2012 at 9:54 PM

Akak . Kenapa tak jadi ? saya selalu buat tak jadi . Tak reti lh nak guna dan edit kotak komen . tolong :((

April 22, 2012 at 6:57 PM

Tak Jadi laa . semua code code dah dapat . dah save semua dah . tapi dekat blog takjadi >.< cuba tengok my blog http://cikareyin.blogspot.com/

May 24, 2012 at 8:55 PM

alaa , tak jadik laa kak :(

June 2, 2012 at 2:23 PM

Assalamualaikum. Terima kaseh kak Una :D

June 6, 2012 at 11:10 PM

thanks sangat2!!! dah lama cari tuto ni :)

June 15, 2012 at 2:20 PM

Thaks kak una dah lama sya cari tuto niey! :D

June 20, 2012 at 2:51 PM

plzz..help..button reply dah ada tp tidak berfungsi

August 5, 2012 at 4:13 PM

thanx 3x!!

August 17, 2012 at 7:50 AM

kod yg akak suh cari semua ade. cuma, lepas edit > save template > view blog . tgk xde pape pon . Putih aje . tolong ye kak.
www.najaha-abdillah.blogspot.com
balas kat atas tu :)

August 30, 2012 at 10:40 PM

Mane nak Carik URL image background , Tolong la bagi tahu :(

December 1, 2012 at 8:24 PM

Akak una, macam mana ek? saya dah buat dah tapi tak jadi lah.. boleh tolong saya?

December 14, 2012 at 7:45 PM

Thanks una :)

January 28, 2013 at 1:01 AM

Boleh tlg ajarkan tuto buat komen box cantik mcm awak serta ada reply box utk blogskin x ? pleaseeee !

May 28, 2013 at 11:13 PM

thanks a lot sis (n_n)....

November 22, 2013 at 1:41 PM

x jadi lah

Post a Comment