Monday, May 16, 2011

TUTORIAL : cantikkan comment box anda !

naaa , korunk nak comment box mcm una takk ? ada background gituuu ! huhu :) okehh , tuto nie mg senang sebab una mg tak mau bagy susah korunk nak tgok , una amek cm ner bentuk code comment awal & comment selepas okehh :) ikut aje ape yang una mahu kongsi nie okehh ?


  1. macam biasa korunk perlu ke DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML* tick expand widget !
  2. dahh sudahhh kannn ? korunk tekan ctrl + F dan cary code ini :
/* Comments
dah dapat cary kannn ? then nanty korunk akan jumpa dengan anak-anakcoding dyer kan ? delete je sume code yang ade kat bawah tuh then korunk ganty kan dengan coding baru yang una bagi nie :) okee ? 
#comments h4 {
margin: 1em 3em;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em;
color: #ffffff;
}
#comments-block {
margin-left:1.5em;
line-height:1.6em;
background: transparent;
color: black;
padding: 1em;
border:0px solid #ffffff;
}
#comments-block .comment-author {margin:.5em 0;}
#comments-block .comment-body {margin:.25em 0 0; background: #ffffff;}
#comments-block .comment-footer {
margin:-.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
letter-spacing:.1em;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .60em;
padding: 5px 5px 5px 5px;
background: url(URL IMAGE BACKGROUND) repeat top left;
-moz-border-radius: 20px 20px / 20px 20px;
border-radius: 5px 5px / 5px 5px;
border: 2px solid #F97E7E;
}
.deleted-comment {
font-style:underlined;
color:transparent;
}
.feed-links {
clear: both;
line-height: 2.5em;
}
#blog-pager-newer-link {
float: left;
}
#blog-pager-older-link {
float: right;
}
#blog-pager {
text-align: center;
}
UNGU : yg tuh backgorund kotak comment korunk tuh :)
BIRU : yg nie pulak colour border dia kay :) nak ubah solid kepada dashed , dotted pun boleh jugak tauu :)

nota kecil :
bila dah copy & paste korunk save jer lah kayy ? then pergi dekat entry yang dah ade comment , preview sikitt ! jadi takk ? wheee :D

60 comments:

syuhadafauzan said...

thankks :)

cik BK said...

most welcome :)

Myza Raihan ♥ said...

asl x jdi ye??

najwa said...

Knp tk jumpe code /*comment ? nk buat mcm mne ?

Little lopdidoo ♥ said...

wahhh, dah jadi. thanks akak.

nia b2st said...

tysm :)

Miss Lolypops said...

hrmm...mne nk crik code colour tu??

Marieq Z said...

Thank you kak Una! Sayang kak Una, hehe. Kak Una nak tahu tak, saya guna tutorial akak je sekarang ni, takde tutorial orang lain :D

maryam anuar said...

thanks

BbPipa said...

thnks for this tuto :)

Izzati Amira said...

thanks sangat sangat!

dux 6arif said...

xleyh la akq..

ღ N.u.r.r.u.L ღ said...

tq kak una.. thanks for this :)

AlyNn NyzAa said...

jadi...thanx dear~ ^^

Popy Qyla said...

asal x jadi ar

syafika comot said...

thanks Una.

miya maiera said...

mcm mne nak dpt warne ?

athirahkhairul said...

tengs .

Fitriah Ayn said...

knaper bler cari code (/* Comments)takder??

Mei said...

aku gak ada /* Comment nya._.

Mei said...

kok aku gak jadi ya? gak ada /*comment nya ._.

Era Lavara said...

/* Comments

benda tuh xdapat cari ar .. :(

NuRul~ said...

akak, kenapa yang code atas sekali dia takde? dah search dah.. HuHu :DD

Aqila Salim said...

jadi dah. thanks again :)

cik Q said...

Thanks una :) wiitwiit

♥Fiya The Hasta La Vista said...

kowunk! fiya taw ..klu xdek comment crik ]]> lps tuh kod yg kaq una bgik tuh kan kowunk paste ata code ]]> #fiya pon xdpt code tuh xpie fiya try gune code xdie hee :D

❤ fiQah Bambam's ❤ said...

jadik dear :) hee . thanks .

Nurul Nadirah said...

thanks dear

gadis said...

cm ner nk dapatkan background tuuk kotak coment 2 .. n coler border 2 ??

HAJAR said...

Nice tuto.. <3
Thanks..

fara-hunny said...

Thnx akq ! :*

Mia said...

thanks dear :D

c i k s u e said...

much gracias again cik una ;)

izzati nadiah said...

Thanks

Chiky Boom Boom! said...

sis, jadi laah , thanks . syg sis :*

kisah se0rang gadiss said...

thenx . :) banyak menolong ^^

Misz Fuko said...

trima ksih :)

Alia Mohamad said...

thanks una :)

miss little cutey said...

saia suke tutorial nie :) love it .

asilah said...

thank!!! tuto ni seng je!hehe

Ana said...

kak una knp x jadi??

Eliana said...

jd n thnx ye :)

teyhasahaje a.k.a NURUL said...

una need ur helps..firstime gune denim template satu habuk acu xpaham..hopes sgt una dapat bantu acu edit balik.tunggang langgang dh blog acu..please...

тє∂∂ч ツ βєαя said...

xJadi pon :(

Inka ☺ said...

I can't understand how to use this. my comment box wasn't found. anybody, help me please :( p.s: i'm using classic template

Izz_Zaty said...

Akak . Kenapa tak jadi ? saya selalu buat tak jadi . Tak reti lh nak guna dan edit kotak komen . tolong :((

`cik areyin said...

Tak Jadi laa . semua code code dah dapat . dah save semua dah . tapi dekat blog takjadi >.< cuba tengok my blog http://cikareyin.blogspot.com/

Nαniє said...

alaa , tak jadik laa kak :(

Mariatul said...

Assalamualaikum. Terima kaseh kak Una :D

Farah said...

thanks sangat2!!! dah lama cari tuto ni :)

Farah Adriana Mohd Samsul said...

Thaks kak una dah lama sya cari tuto niey! :D

permata biru said...

plzz..help..button reply dah ada tp tidak berfungsi

Haziqah and atiQah said...

thanx 3x!!

♥ Lia Abdillah ♥ said...

kod yg akak suh cari semua ade. cuma, lepas edit > save template > view blog . tgk xde pape pon . Putih aje . tolong ye kak.
www.najaha-abdillah.blogspot.com
balas kat atas tu :)

sitinorsyahirah99 said...

Mane nak Carik URL image background , Tolong la bagi tahu :(

Sharifah Iris Syed Iskandar said...

Akak una, macam mana ek? saya dah buat dah tapi tak jadi lah.. boleh tolong saya?

♥ Fiffy Azman♥ said...

Thanks una :)

♛ Oziz ♛ ➜ We are Partner said...

Boleh tlg ajarkan tuto buat komen box cantik mcm awak serta ada reply box utk blogskin x ? pleaseeee !

Budak_April :) said...

thanks a lot sis (n_n)....

allis farhanah said...

x jadi lah