TUTORIAL : about blockquote :)

let's start yawww ! firstly pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML*tick expand widget and search for this code :
.post blockquote {
dah jumpaa ? korunk copy code di bawah ini di bawah code di atas nie yaaa ?

background-color: #CCCDFE;
border-left: 4px solid #7477FE;
border-right: 3px dashed #FFFFFF;
border-bottom: 3px dashed #FFFFFF;
border-top: 3px dashed #FFFFFF;
padding: 8px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
border-bottom-right-radius: 10px;
}

ini contoh coding yang ada di HTML una yaa :) korunk hanya perlu twist cket yang di bold kan tuh yerr ? now kita nak buat hover dia pulak :) macam una punya ada icon kecil kan bile cursor sentuh blockquote tuhh ? selepas dah copy paste code di atas , di bawah dia korunk paste pulak code yang una bagi nie yer :) 
.post blockquote:hover {
background-image:url(URL ICON);
background-position:bottom right;
background-repeat:
no-repeat;
}
then , siap dahh ^^ simple bukann ? u can twist the coding , bermain dgn code2 ituh , nak border mcm mner , colour ape just change it okehh , soo ini link CODE COLOUR soo , semoga berjyaa yaaa ??

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

35 comments:

  1. thanks awak :)
    thanks sangat-sangat :)

    ReplyDelete
  2. una x jadipon yang icon cute tuuu serius x phm bab iconcute tuuuu

    ReplyDelete
  3. kak una,, nak tukar position icon tu cmne ek??

    ReplyDelete
  4. kak una na pasang blockquot dkt post entry cm new ea ?

    ReplyDelete
  5. Kak Una ,Leya ada ubah sikit code dia , menjadi :)
    singgah tau ; http://leyashine.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Kak una mcm mane nak buat post blockquote..
    amir dah letak tu kat blog amir..

    tapi nak guna mcm mane??

    ReplyDelete
  7. Kak una mcm mane nak buat post blockquote dkt dalam post..

    kene tulis blockquote dulu ker baru ada?

    ReplyDelete
  8. saya dah search cod tu..tpi takde pon = ='

    ReplyDelete
  9. Guna tuto ni, thanks Kak Una ^^

    ReplyDelete
  10. akak , ape bnde mksod blockquote ? tak paham :(

    ReplyDelete
  11. kak una, .post blockquote { tu takdelah.. kak una guna template apa?

    ReplyDelete
  12. kak una,x de pon .post blockquote { tuh.
    pening~~~

    ReplyDelete
  13. @Najwa Muslihmaybe najwa guna template lain code ? sebab tuh tak jumpa , cube search blockquote saja , jumpa tak ?

    ReplyDelete
  14. Kak Una, terima kasih banyak-banyak :) tuto kak una bayk membantu newbiee mcm Ana :)

    ReplyDelete
  15. una .. x ada lhaa code niew ..post blockquote {

    ReplyDelete
  16. una , blockquote tuh ape ? cube tunjuk kan gambar keh or someting like that , iim new in blogging :)

    ReplyDelete
  17. terima kasih banyak2 kak una :) tuto kak una banyak membantu saya :)

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Kak Husna , maaf ganggu akak , x jumpe lah kodtue , akak pkai template ape ye ?

    ReplyDelete
  20. Kak Husna , maaf ganggu akak , x jumpe lah kodtue , akak pkai template ape ye ?

    ReplyDelete
  21. Kak Una , mcm mana nak buat blockquote mcm blog akak nie ? Cutee sgt !! Boleh ajarkan , Mrs.Tutorial?

    ReplyDelete
  22. xde lak code tu kat template saya, kak una ... >o<" camner nie ?!

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=