TUTORIAL : scrollbar chomel lote ^^

hahhh , jom kita start buat tuto naa ? fisrtly korunk kene pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML*tick expand widget theenn , korunk search code ini yaaa :
/*Header
dah sudah copy sila menggunakan ctrl + F dan pastekan :) senang nak cari code tuh , then ape yang korunk perlu buat ialah , copy code kat bawah nie and sila paste sebelum /* Header tuh yerr ?
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 13px;
background: #D6E1FF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #B6C9FF;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

then korunk preview aje okehh ? hahh :) dah jady kannn :)

nota kecil :
pandai2 ubah codingnyaa yaaa ? ouhh , sebelum terlupa tuto ini hanya berkesan pada pengguna GOOGLE CHROME sahaja yaaa ? kalau di web lain scrollbar nie takkan berkesan . jadyyy , semoga berjaya ^^

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

31 comments:

  1. da lama cari tutuor ni, da jadi, thanks! :') #muka terharu .___. hehe

    ReplyDelete
  2. suka tutor ni ><

    ReplyDelete
  3. Mana nak dapat code warna selain daripada code waran yang atas tu?

    ReplyDelete
  4. Thank you kak Una, menjadi :D

    ReplyDelete
  5. comel. tapi mcm mn nk bwt scrollbar yang ada gambar2 comel?

    ReplyDelete
  6. huhu... menjadilah kak !! terima kasih ! hug you, bebeh !<3:))

    ReplyDelete
  7. thanky0u kak una , daa jdy !
    btw , nk tkaQ c0de wrna dea cm ner yaa ?

    ReplyDelete
  8. scrollbar?? yg kt tpi skrin neyh erk?? yg sentuh jdy kaler kelabu??

    ReplyDelete
  9. thanks kak una :)

    ReplyDelete
  10. una . nak tau x . saia ikut tuto yg ni , baru laa menjadi , kalau tuto laen , tak jadi pn . terima kasih banyak2 !! xoxo ^______^

    ReplyDelete
  11. kak una , camne nak wat scroll bar cam kak una tuh <3 tolong ajarkan , terigin nak wat :')

    ReplyDelete
  12. wah...lastly jadik jgak..thanks :)

    ReplyDelete
  13. Asal ye dalam code template saya takde perkataan /*Header ? Saya harap kak Una dapat membantu saya. Terima Kasih :)

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=