TUTORIAL : Sidebar to the left and Main blog to the right

okehh :) tady ada yang request di facebook fanpage una :) dia tnya how nak buat sidebar jadi belah kiri :) sooo , ini tuto nye yer , firstly pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML *tick expand widget . okeyhh , then kita mulakan dgn menekan ctrl + F dah tekan kann ? now cary code ini yaa ?
#main-wrapper {
 dah cary kann ? korunk adding code baru nie di BAWAH coding yang atas nie .
float: right;
thenn dah siap , korunk cari code ini pula okehh ?
 #sidebar-wrapper {
and guna kan ini sekali lagy dan paste kan coding nie di BAWAH coding di atas yaa ?
 float: left;
hahh , preview dulu blog korunk tuh okee ? then dah puas haty ? save lahh ? okehh :) kalau tak paham nie tgok gambar coding yang una pakai sekarang ^^ moga2 paham lah yer ? kalau tak paham gak tanya yer ?

(click untuk tumbesaran)

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

19 comments:

  1. akk,apesal xjdi erk?blh tlg explain?

    ReplyDelete
  2. kenapa yeahh ? try tgok coding tuh balik ? tukar left right dya ? then preview ? if tak leh gak akak tak tahu how nak explain lhaa dear ?

    ReplyDelete
  3. Kak Una , x jadila .. die ade kat bawah skali ..
    Cuba kak Una tengok ..

    ReplyDelete
  4. sarah :) tak jadi sebab width kamu dekat sidebar terlalu besar , sebab tuh dia ke bawah , adjust kan width tuh bagi kecik sikit kayy ?

    ReplyDelete
  5. samejela , kak Una .. >: code die sarah buat cam gambar kat bwh ni .. kak una tgk mane yg x btol , ek (:

    http://1.bp.blogspot.com/-gnSDsDzk9qE/TjzWAKU-OLI/AAAAAAAAACw/Ur9Gn8BIWTg/s1600/sidebar.jpg

    ReplyDelete
  6. buang padding dekat main wrapper and sidebar tuh
    dekat main wrapper letak margin-left:14px; sidebar pulak margin-right:14px; pastu selain daripada dua margin yg akak bagi nie delete je kayy ?

    ReplyDelete
  7. kak, saya tak dapat lah carik code tuh. kenape ek?

    ReplyDelete
  8. haaa , sy tahu. Yg tak jadi tuu ce tgk bawah dia. Ade lagi satu code yg sama . Tul tak ?? Situ ade lagi satu float: left; jadi buang yg itu. ce try . Jadi kann ?

    ReplyDelete
  9. thanx kak una dh jd ..
    saye dh fhm .. kn kat bwh tu kn ade yg nih ---> float: $startSide;
    pdm laa yg tu tampal yg kak una bagi tu ;)

    ReplyDelete
  10. Terima kasih :) Banyak kali buat, baru dapat.

    ReplyDelete
  11. kenapa x jadi..boleh tolon explain

    ReplyDelete
  12. Saya boleh bantu . tengok dekat bawah koding yg korang cari tu . ada tak macam ni : float: $endside; ? ganti kod tu dengan yang sys una bagi tu :)) harap menjadi !

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=