TUTORIAL : date header di luar entry

( click gambar untuk proses tumbesaran )
heyy , nampak tak ape yang una tandakan tuhh ? yaaa ! itu  lah yang una nak buat since ramai yang bertanya kann ? jadi una buat tuto nie yupp , 1st una jumpa love omey2 tuh dekat blog ainaa iaitu MANIASTORY request for tuto , and ainaa kata mahu buat , una macam HOOREYYY ! then tetibe check dashboard cik putry yang mempunyai blog PUTRYY CYRUS telah membuat tuto , una lagi lah macam #ouhhmakdatukk! thenn una mintak sharing in this blog yang tak seberapa nak berbandingkan mereka yang famous amous :) wheee :D soo , una share ikhlas same korunk sebab ade yang bertanyaa , soo, tak mau cakap banyak2 , let we start our tuto :

1st thing kene buat adalah Dashboard > design > Edit Html*tick expand widget thenn , search for this code using CTRL + F
 .date-header { 
thennn , nampak kan coding kecil nyaa kann ? jangan risau , copy code yang una bagi nie then korunk letak saje bawah coding2 kecil tuh okeyy ?

Sebelah kiri

height: 0px; margin:-15px -20px -500px -115px; padding: 30px 300px 105px 10px; background: url( URL ICON DATE HEADER ) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative;

text-align:center;
font:normal 17px Century Gothic;
color: #FFFFFF;


Sebelah kanan


height:0px;
margin:0px 60px 800px 590px;
padding: 32px 300px 80px 30px;
background: url(URL ICON DATE HEADER) no-repeat;position:absolute !important; position:relative;
text-align:center;
font:normal 17px Century Gothic;
color: #FFFFFF;
tak paham eihhh ? tak pe , tak pe , mehh sini una tunjuk contoh coding una yaaa ?
click gambar untuk proses tumbesaran )
simple je kann tuto nyeee ? 

nota kecil :
una tweak cket coding cik putry sebab una tak de yang h2. tapi ade date header :) soo , una try letak , then jadi plakk ! una bangga wokkk ! huhu :)  hahhh ! korunk pun boleh buat tauu ? tuto nie untuk pengguna Washed Denim Template yeee ?? harap maklum tauu ^^ semoga berjyaaa ?

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

27 comments:

  1. Akak. Unaa pinjam semua codes gambar tu ye? Unaa nak buat tutorial, tapi untuk Simple Templates. Unaa tahu ramai yg cari. Nanti unaa creditkan dekat akak, ye :)

    ReplyDelete
  2. Kak, Zyqaa buat tkjadi pun. Zyqaa guna simple template tapi tkjadi.

    ReplyDelete
  3. akak tak tahu lah zyqa ? sebab akak tak pernah cuba lagi yang dekat simple

    ReplyDelete
  4. kat mane nk cari url icon date header?

    ReplyDelete
  5. ouhh :) boleh pergi ke link blog putry cyruss tuh dia ade bagi freebies :) get it from her kayy ?

    ReplyDelete
  6. una , ny wany , wany amek k untuk blog kazen wany ny :)

    ReplyDelete
  7. tumpang lalu. kenapa tak jadi yeee ??? huhu. tolong buatkan boleh?><

    ReplyDelete
  8. Akak , macam nak ketepikan die ? saya tak nampak post saya . terlindung lah BUT jadi !

    ReplyDelete
  9. Una , blog putry tuh dh tk ade lha , bole tak Una tambah die punye freebies ? :'D

    ReplyDelete
  10. kak, kenapa tulisan date dia tak berapa nampak ? dah tukar colour pun still sama

    ReplyDelete
  11. Kak ta jdi la,sy guna template denim shj

    ReplyDelete
  12. Kak Una , tak jumpa pun code yg Kak Una suruh cari tuu . :(

    ReplyDelete
  13. kak unaaaa ^^
    mana nak dapat url icon yang comey-comey tuu? ;)

    ReplyDelete
  14. knape putryy cyrus tuh x boley bkak dye pnye blog ?

    ReplyDelete
  15. sebab blog nie dah tak wujud dia dah tukar link blog ^^

    ReplyDelete
  16. mcm mane nk ubah title yg besar kepada nama kite > ?

    ReplyDelete
  17. Salam , Ayien na tanye Edit HTML tho kad mane ye ?

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum. terima kasih kak una :)

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=