Saturday, September 17, 2011

TUTORIAL : Update Status dekat header

#update status

Ini rupa update status yang biasa :)
Hahhhh , yang kat atas nie rupa update status yang biasa korunk guna kann ? pelik kenapa korunk tengok update status una dekat atas tuhh ? bhahahaha :) soo , ini cara yang una buat , code nie una tak belajar kat sesiapa , una tweak sendiri :) siapa yang dah buat mesty dia tahu mcm mana nak masuk kan code kan ? soo , lets start :

First go to your Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/Javascript then copy paste code yang kat bawa nie okey ?
<div style=" position:absolute; top:0px; left:10px; width:200px;"><center style="text-align: right;">BLOG-ING MOOD</center><div style="Background-image:url(URL BACKGROUND); repeat; padding: 5px; border:1px solid #DCDCDC; filter:alpha(opacity=1.5); border-radius:5px;"><center><marquee>YOUR STATUS</marquee></center></div><div style=" position:absolute; top:50px; left:20px;"></div></div>
HIJAU : yang nie boleh ubah ikut cita rasa :)
UNGU : nie url background update status korunk tuh .
BIRU : yang nie colour border korunk , boleh ambil dekat SINI
MERAH : yang nie pulak words korunk , contoh " new look"

39 comments:

Yeza 리키 said...

tq una ~!! :) syg una ~
ehehehhe . .

halidaRahman said...

una, ida nak tny lama dah benda ni. hihi. btw, as usual. ida nak re-tuto blh ? credit is given :) blh ?

derydoo said...

una , mana nak dapat background . biasa una amek kt mana ? blog-ing mood tu acane?

mariatul ♥ said...

Assalamualaikum kak Una, saya nak buat tuto ni di blog saya boleh? Saya kreditkan :)

Athirah Rahim said...

cmne nk buat footer mcm akak ?

Dzull Ekha ;) said...

thanks akak una!

Miss Xyz =) said...

akk thnks akk! sye dh lme tunggu bnde alah ni.. THANKS ! ;D

Tiaa Mustafa said...

Whoaaa :O Tia nak cuba, thanks una :)

Karina Saffiyya said...

Da jadik...Yeaaayyy!!Thnx akq una....

frhhzqh , said...

Una, dah jadi. Thanks ye :)

Huriyyah Aina Manaff said...

Thihiii, jadik ! Thanks a lott :)

Mimie Simpson's said...

menjadi . thanks akak una. kdang2 sy selalu ambik tuto's akk utk cntikkan blog sy. thanks yee <3

Rozana Zaiddi said...

macam mana boleh melekat dekat body blog ni?

Nur Asmidar said...

nak guna ni kt blog sy yek..thx :D

y o o n a said...

thanks sgt2 taw..una mmg terbaik la! :)

shibariichan said...

kak una...maner nk cri url blog tuh?? =__='

♥ e|isa ! ♥ said...

akak , cane nak tuka font size dengan colourfont tu erk ?

ALIYA ISMAIL said...

tengs kak ..

diela yunyun said...

yeahh!jdi..tengs kak una..sume tuto kak una menjadi...:)))

miss nadhirah said...

dah jadi.. thengs for the tuto..

Myra Hudson's said...

; akak , THANKS :)

Mas Ahmad said...

una,kalau mia nak msukkan dalam edit html kan,nak letak kat kod mana.sbb mia xnak bg berat blog kalau ltak kat html javascript.pelisssh.kalau dah balas shoutbox kat blog mia.

thanks hunny.

❂ nini moy ❂ said...

. TERBAEKKK like~

Azizah said...

Thanks kak Una sayangg :)

fara-hunny said...

Thnx :)

Syeera said...

dah jadi... thanks kak una ! :)

xXKrazyGurlzXx said...

Kak Una..pew bnda tuh BLOG-ING MOOD??

♥ Nurhusna Syabani Hamzah ♥ said...

@xXKrazyGurlzXx hehe , maksudnya mood kite , nak letak status update pun boley dik :)

Rynna said...

thanks a lot, una. punya lah lama saya cari benda ini. thanks once again. plus, saya nak minta una ajar satu benda ini. :)

Aleen Sepet said...

thanx, leen guna tutor nie :)

Iyjan Mc'Popipop said...

menjadi ^^ thanks Una :)

IrA tHIrA said...

tanks...dah jadi..

♥ katakjunior ♥ said...

pew mksud url background~~

Lissa. said...

Thank you.

Siti Khairunisa said...

thanks una :)

Shaeera :) said...

thankyouuuuuu

chocoberrydairy said...

tengz a lots =D

miza kimbum said...

thanks...jd...^^,

عين شاميمي said...

thank kakak. =)