Saturday, September 17, 2011

TUTORIAL : Update Status dekat header

#update status

Ini rupa update status yang biasa :)
Hahhhh , yang kat atas nie rupa update status yang biasa korunk guna kann ? pelik kenapa korunk tengok update status una dekat atas tuhh ? bhahahaha :) soo , ini cara yang una buat , code nie una tak belajar kat sesiapa , una tweak sendiri :) siapa yang dah buat mesty dia tahu mcm mana nak masuk kan code kan ? soo , lets start :

First go to your Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/Javascript then copy paste code yang kat bawa nie okey ?
<div style=" position:absolute; top:0px; left:10px; width:200px;"><center style="text-align: right;">BLOG-ING MOOD</center><div style="Background-image:url(URL BACKGROUND); repeat; padding: 5px; border:1px solid #DCDCDC; filter:alpha(opacity=1.5); border-radius:5px;"><center><marquee>YOUR STATUS</marquee></center></div><div style=" position:absolute; top:50px; left:20px;"></div></div>
HIJAU : yang nie boleh ubah ikut cita rasa :)
UNGU : nie url background update status korunk tuh .
BIRU : yang nie colour border korunk , boleh ambil dekat SINI
MERAH : yang nie pulak words korunk , contoh " new look"

39 comments:

  1. tq una ~!! :) syg una ~
    ehehehhe . .

    ReplyDelete
  2. una, ida nak tny lama dah benda ni. hihi. btw, as usual. ida nak re-tuto blh ? credit is given :) blh ?

    ReplyDelete
  3. una , mana nak dapat background . biasa una amek kt mana ? blog-ing mood tu acane?

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak Una, saya nak buat tuto ni di blog saya boleh? Saya kreditkan :)

    ReplyDelete
  5. akk thnks akk! sye dh lme tunggu bnde alah ni.. THANKS ! ;D

    ReplyDelete
  6. Whoaaa :O Tia nak cuba, thanks una :)

    ReplyDelete
  7. Da jadik...Yeaaayyy!!Thnx akq una....

    ReplyDelete
  8. menjadi . thanks akak una. kdang2 sy selalu ambik tuto's akk utk cntikkan blog sy. thanks yee <3

    ReplyDelete
  9. macam mana boleh melekat dekat body blog ni?

    ReplyDelete
  10. nak guna ni kt blog sy yek..thx :D

    ReplyDelete
  11. thanks sgt2 taw..una mmg terbaik la! :)

    ReplyDelete
  12. kak una...maner nk cri url blog tuh?? =__='

    ReplyDelete
  13. akak , cane nak tuka font size dengan colourfont tu erk ?

    ReplyDelete
  14. yeahh!jdi..tengs kak una..sume tuto kak una menjadi...:)))

    ReplyDelete
  15. una,kalau mia nak msukkan dalam edit html kan,nak letak kat kod mana.sbb mia xnak bg berat blog kalau ltak kat html javascript.pelisssh.kalau dah balas shoutbox kat blog mia.

    thanks hunny.

    ReplyDelete
  16. dah jadi... thanks kak una ! :)

    ReplyDelete
  17. Kak Una..pew bnda tuh BLOG-ING MOOD??

    ReplyDelete
  18. @xXKrazyGurlzXx hehe , maksudnya mood kite , nak letak status update pun boley dik :)

    ReplyDelete
  19. thanks a lot, una. punya lah lama saya cari benda ini. thanks once again. plus, saya nak minta una ajar satu benda ini. :)

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=