Tutorial : How to Download font

heyy semuaa :) soo , ramai yang tak tahu how nak download font kann ? nie una try buat tuto , so letss startt guy's ^^

Firstly korang pergi ke LINK niee :) tulis lah font apa-apa yang korunk suka then click search , macam font 'airplanes in the night sky' okeeyy , nanty dia keluar mcm nie kann :


korunk click lah yang una kotakkan pink tuh :) lepas tuh nanty buat mcm nie pulak :


then dia keluar lah kat document dowload dalam laptop/pc korunk mcm nie pulak :


biler korunk dah click kan ? nanty dia kuar pulak macam kat bawah nie :


lepas jer korunk click extract tuh nanty dia pop-out kat korunk macam gambar kat bawah nie pulak :


hahh , dah click OK ? kalau dah click , cepat2 p desktop korunk , thenn , kita install jomm ? 


Bile click jer INSTALL terus dia pop-out korunk something , ade YES & NO korunk click YES sooo thenn , korunk dah siap dowload font korunkk ^^ whee :D dah boleh pun guna font korunk yang comeii2 tuh :))

macam yang una punya , una menggunakan Software Hamster Free Zip Archive , bila nak dowload font dia ikut jugak software yang korunk guna untuk dowload :) mcm tuto una nie , una menggunakan Google Chrome yaa? sebab tuh macam nie :) soo , please take a note sebelum bertanyakan apa-apa :)) thanks :D

NOTA BIT BOTT : 
Sila tanya kalau tidak faham yaa :) insyAllah i will help you :D

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

22 comments:

  1. sys ,
    nk tny sikit . sys pakay font ape yg dlm tutor ni ?

    ReplyDelete
  2. huhu , thanks k.una ! dpt jugak hanis download font yg chomey2 tu .

    ReplyDelete
  3. ermmm nak tnya , nak masukkn font nie kedlm blog macm mana ??? :)

    ReplyDelete
  4. thanks ajarkan ;) una , nak tanya how to use this font in blog ? maybe adik boleh tuto kan kat kitorang . sebab washed denim tak boleh adjust font pon --' tuto please

    ReplyDelete
  5. @♥ g a d i s p u r p l e ♥ yupp , una pun try tukar font dekat blog una , tak boleh jugak , una pun tak tahu kenapa kak . semalam ade try nak ubah font blog org lain tapi tak jadi , tetap mcm biasa jugak.

    ReplyDelete
  6. neyh gune windows 7 ker?? windows jnis lme2 x leyh gune erk?

    ReplyDelete
  7. Macam mana kalau kita nak masukkan front tu dlm photoshop ?

    ReplyDelete
  8. akak..x derla yg install tu..camner nak buat?

    ReplyDelete
  9. akak , nape dye tulis 'the archive as either in unknown format or damaged' -.-

    ReplyDelete
  10. kak una , why takde yang install tu ? please , help me out :)

    ReplyDelete
  11. tak jd pun. mula2 download pun dh jd lain.

    ReplyDelete
  12. Kak , Ina punya tak de pun yang Open archive tu . Dia tunjukkan example font tu adalah .

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum,,
    kita dah install tapi dia install kat mana ea? kita cari tak jumpa la

    ReplyDelete
  14. akak,, macam mana kalau bila saya buka tulisan tu lepas dah siap download tapi kuar diagnostic?
    dia tak bg install la.. please ea. koz sblum saya buat ok je,, menjadi..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum, akak. Saya tak pandai edit blog la. Akak tlong edittkan boleh tak? Sampai skrg saye masih tak jumpa kt mane nk post entry, edit html and so on. Sy dh lame x gune blog, lgpun blog dh byk brubah wajah. please ea akak tlong sye. :(

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=