Sunday, October 02, 2011

TUTORIAL : macam mana nak tengok width Main body,Sidebar body & width header

Hanya untuk pengguna Washed Denim yaa :)

heyy , guy's now una nak buat tuto macam mana korunk nak tengok width main body , sidebar dan juga width header korunk :) okeii kita mulakan jomm :

FOR MAIN WRAPPER

First go to your Dashboard > Design > Edit Html and click ctrl + F then search for this code :
#main-wrapper {
then korunk tengok pulak gambar yang dekat bawah nie :
okeii , nampak yang una anak panah tuh ? korunk adjust lah width dia ikut citarasa korunk :) macam yang una punyer una guna 600px :) then kita beralih pula kepada sidebar pulak :

FOR SIDEBAR WRAPPER

click ctrl + F then korunk search code dekat bawah nie :
#sidebar-wrapper {
then korunk tengok pulak gambar yang dekat bawah nie :
okeii , nampak yang una anak panah tuh ? korunk adjust lah width dia ikut citarasa korunk :) macam yang una punyer una guna 290px :) so , next step kita nak tengok the whole width for blog korunk :

FOR CONTENT WRAPPER

click ctrl + F then korunk search code dekat bawah nie :
#content-wrapper {
 lepas tuh tengok gambar kat bawah nie pulak :
okeii , macam penerangan yang dah una bagi kat atas tuh kan ? korunk kene tambah jumlah lebar main wrapper & juga sidebar wrapper , contoh nya : 600 + 290 = 890 okeyy , dapat jumlah dia kan ? tapi korunk kene lebih kan sikit lebarnya bile letak dekat content wrapper tuh , contoh una letak 900px :) soo , now dah siap bahagian tuh semua , macam mana pulak dengan header kan ? mesty ramai tertanya2 macam mana nak  buat header kalau tak tahu width kan ? soo jom start :

FOR WIDTH HEADER

click ctrl + F then korunk search code dekat bawah nie :
#header {
 then tengok gambar kat bawah nie :
dah tengok ? macam yang una tulis tuh korunk kene pastykan width header sama macam width content wrapper , so then korunk boleh lah edit header sendiri :)

NOTA BIT BOTT :
sooo , korunk kene pandai2 adjust lah okeii ? kalau tak faham tanya una yaa ? nanty una bantu korunk :) hope sume nie dapat membantu korunk :))

17 comments:

  1. una bLe yana wt yg sidEbar dy kEw bwh Laa .. cm nEr Erk ?

    ReplyDelete
  2. Knp tak boleh? Bile dah tambah due-2 width, sidebar jadi kebawah. Kalau tak tambah, dea punye main dengan sidebar jadik rapat pulok -,-

    ReplyDelete
  3. akak...apasal sidebarnyer kebawah?..mcmana 2? T^T

    ReplyDelete
  4. akak, nape sidebar dia kebwh ? T_T

    ReplyDelete
  5. thanks kak una..sekarang tengah edit blog.tapi private..bila dah siap baru bukak..thanks ye kak...

    ReplyDelete
  6. kak . nape bila sy gune tuto nie , blogg sy jd laen ekk ? cth , yg mcm page yg bhagian kanan tOo , ntah ape name lAa , dye jd duk kt bwh ? plesss kak tlongg :(

    ReplyDelete
  7. kenapa saya punya tak ada tulis width pon ='(

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=