TUTORIAL : Main wrapper & Sidebar wrapper terpisah

hahh , dah tengok gambar niee kann ? dah tahu ape dia . let we start ^^ 

First go to your Dashboard > Design > Edit HTML then *tick expand widget . lepas tuh sila click ctrl + F and find code nie -->
.post {
dah jumpaa ? noww sila copy paste code yang una bagi nie dekat bawah code di atas :

yang ade main background :
margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:url(http://1.bp.blogspot.com/-MxOtYmjUBec/TjqKsW8b_AI/AAAAAAAABX4/tDR-15dGUUw/s1600/backgroundbody+%25282%2529.gif);
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}

yang putih je background dia :
margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:#FFFFFF;
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}

then korunk click ctrl + F lagi sekali & search pulak code nie :
 .sidebar .widget {
then korunk copy paste code bawah nie dekat bawah code yang dekat atas nie tauu ?

yang ade main background :
margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:url(http://1.bp.blogspot.com/-MxOtYmjUBec/TjqKsW8b_AI/AAAAAAAABX4/tDR-15dGUUw/s1600/backgroundbody+%25282%2529.gif);
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}
 yang putih je background dia :
margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:#FFFFFF;
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}
ouhhh , terkejutt tengok blogg eikk  ? hahah :D dia jadi mcm niee kann :

jangan risauuu ! ade penyelesaian nyaaa ! mehh ikut tuto bawah nie pulak -->

click ctrl + F then find this code :
#content-wrapper {
then korunk change code background yang ade dekat situ pada code nie :
 background :transparent;
soo nowww , its donee ! kan dah jadii :) hopeee korunk paham kayyy ?

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

23 comments:

  1. takjadi pun T.T sebab code .sidebar .widget { takde. code #content-wrapper { pon takde.

    ReplyDelete
  2. thanks for the tutorial . Ly muahmuaahh

    ReplyDelete
  3. kak una , change code background tu , yg mne erk ?

    ReplyDelete
  4. kak una , kenape yg sidebar dye tak terpisah ek ? dye straight jee . tolong k :)

    ReplyDelete
  5. Kak una kenapa bila mimi buat , backgroung post title nya hilang ?

    ReplyDelete
  6. kalau untuk simple template macam mana eh ?

    ReplyDelete
  7. nape x de " .sidebar .widget {" tu erk..?

    ReplyDelete
  8. kak..Fyqah dah buat tapi tibe2 jew border sidebar dah hilang..naper yer kak XD

    ReplyDelete
  9. kenape tak jumpe kod ni .post{ ???

    ReplyDelete
  10. kak una . sya xjmpe lah code " .sidebar .widget {" n kod "#content-wrapper {" knpa yeh . ?

    ReplyDelete
  11. @myraa same la..tak jumpe .sidebar .widget n len..uh tade..

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. kak . ija buat tapi die pnye blog post jadi lebar smpai ttp blog . nape ..

    ReplyDelete
  14. da lame cari tuto ni...tpi kak, nak tnye, bole tak lebar kan skit bhagian sidebar tu ? mcm mne ea ?

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=