TUTORIAL : Favicon

hye , so hary nie una nak buat tutorial favicon , tak tahu ape tuh favicon ? yeahh lihat gambar bawah nie ->


soo , dah tahu kan kat mana terletak nya favicon nie ? actually dia ada duat step tau . yang pertama mmg sng . First korunk kene pergi ke Dashboard > Page element , then ade nampak tak pic mcm kat bawah nie ?

nampak tak ade words favicon tuh ? okey korunk click saja nanty browse lah gambar favicon yg korunk nak tuh . ouhh , tak jadi eik buat mcm nie ? korunk ada lagy satu cara yang korunk boleh cuba kay :

First go to your Dashboard > Design > Edit HTML * tick expand widget then click ctrl + F search for this code --->
</head>
then copy code dekat bawah dan paste kan dia sebelum code di atas :
<link href='FAVICON URL' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>  
tak faham ? code dia akan kelihatan sebegini :

nampak kan code yang di highlight biru tuh ? soo , korunk click preview dulu . kalau dah ade gambarnyer korunk save aje :) simple kann ? jadi nie ade una bagi icon yang una ambil dari Drikoti.net . Credit is given to her . 

http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/032.gif
http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/061.gif
http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/01.gif
http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/08.gif
http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/036.gif
ada banyak lagy :) korunk terjah je link drikoti.net tuh je kayy ?

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

34 comments:

  1. Terima kasih tuk tutorial ni :)

    ReplyDelete
  2. thanx for the simple tutorial ^-^

    ReplyDelete
  3. Tutorial ni untuk washed denim ke ?

    ReplyDelete
  4. Eh, yg bentuk apple yg atas sekali tu mcm saya punye laa.. hehe.. saya ambil dari tumblr :D

    ReplyDelete
  5. wahh..ska tutorial nih..
    thanx sbb tlong ajar.. :))
    sara dah buad n dah jadi.,tq
    nak tnya mcam mna nak kecikkan saiz gambar iklan churp2 tu..sbb yg sara punya ble letak jdi besar sgt..klau kecik mcam blog ni kan chomel ,,haha..tlong ajar sara okayy.. :))

    ReplyDelete
  6. Alahai comeynyer favicon. saya ambek satu :), thanks

    ReplyDelete
  7. wah menjadi una...time kaseh ya... ^^ comey sanat2 !

    ReplyDelete
  8. Saye amek satu yang kedua terakhir tau. tengkiu :>

    ReplyDelete
  9. akk una cam mne nk wat favicon tu grak2 ha..??

    ReplyDelete
  10. comel...!! thnx sys..kite gune tuto ni.. :)

    ReplyDelete
  11. guna :)
    nanti credit kat kak sbb sy nk buat blogskin .

    ReplyDelete
  12. Terima kasih kak Una sekali lagi ^^

    ReplyDelete
  13. Nice tutorial !!
    And satu lagi dah klik iklan dah :)

    plz klik iklan kat sini : http://danianasreen78.blogspot.com/

    plz kak :(

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=