TUTORIAL : pasang tempat request tutorial (foxyform.com)

soo , korunk ade nampak kan tempat request tutorial una yang mcm gambar bwah nie :
soo , pada sesiapa yang blog dia dia mmg buat tutorial and then bila ada yang request kat shoutbox kadang2  kite tak perasan kan then kalau ada yang comment pun kite terlepas pandang so here satu tempat yang mudah untuk korunk selalu check dan jawab segala tuto & pertanyaan, okeyy ? buutt ! mula-mula pasty kan korunk sign up email YAHOO yang khas untuk bnda nie saja , ye lah , mana tak nyer kalau lah korunk campur email mcm mana mahu tengok ? jenuh duk check satu2 , hehehe :D btw , email lain pun boleh , GMAIL.COM ke kan ? tak kesah lah apa2 email , soo , jom tengok cm mana kita nak buat foxyform nie :

First korunk pergi dekat link FOXYFORM.COM nie dulu , lepas tuh kan ada 3step yang perlu korunk ikut , soo,mehh kita tengok step-step dia dan isi form dengan betul untuk buat bnda nie :)

STEP 1 :
on the first step korunk kene setting dia nak form apa je yang ada dekat atas tuh pada sesiapa yang nak request tuh kan ? okey contoh mcm una , una just tick pada NAME , EMAIL & WEBSITE

STEP 2 :
then on the step 2 nie korunk set dia punya background colour , font colour , type font dia & size font dia okey ? mcm mana nak dapatkan code colour ? okey nampak tak words yg (colours) tuh ? hahh , click jer dekat situ nanty dia open new tab code colour , ouhh , dia tak boleh nak copy paste so korunk tengok code dia dan type semula dalam form tuh okey ?

STEP 3 :

okey , on the step 3 , step last nie lah yang korunk kene letak email address yang dah korunk buat tuh :) then dah set semuaa , korunk click je Create Formular . noww , dah siap :) ouh , dekat bahagiaan bawah sekali kite boleh tengok preview dia tuh :) and noww its donee :)
Semoga Berjaya

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

8 comments:

  1. thanks sbb buat tuto niyh, dah lama kite nak tanya kak una cener nak buat :)

    ReplyDelete
  2. Wooah , akak buat jugak! Haha. Ingatkan saya request akak tak buat :3 Btw , thanks! hehe (:

    ReplyDelete
  3. Akak , macammana nak baca orang tu bila dia request?

    ReplyDelete
  4. thank una sbb ajarkan cam mne nk buat foxyform :)

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=