TUTORIAL : Tukar font post dalam entry (washed denim)

okeyy , ramai yang tanya una mcm mana nak ubah font dalam entry kan ? so , una dah jumpe penyelesaian dia then una mahu sharing dengan korunk , untuk pengetahuan ini hanya untuk pengguna washed denim okay :) untuk pengetahuan tuto nie jugak melibatkan dua step , Step 1 kite nak tukar font dekat bahagian post entry then Step 2 kite nak ubah font dekat bahagian sidebar , soo let's start -->

STEP 1

First go to your Dashboard > Design > Edit Html > then click ctrl + F then search for this code :

.post {
then dekat bawah code nie korunk copy & paste kan di bawah code di atas :
font: normal 12px georgia;
12px : yang nie korunk boleh ganty kan dia ikut berapa besar font yang korunk nak kay ?
georgia: yang nie pulak type font , korunk boleh letak times new roman ke , verdana ke , century gothic ke ?

STEP 2: 

First go to your Dashboard > Design > Edit Html > then click ctrl + F then search for this code :
.sidebar {
 then dekat bawah code nie korunk copy & paste kan di bawah code di atas :
 font: normal 12px georgia;
 12px : yang nie korunk boleh ganty kan dia ikut berapa besar font yang korunk nak kay ?
georgia: yang nie pulak type font , korunk boleh letak times new roman ke , verdana ke , century gothic ke ?

semoga berjayaa !

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

33 comments:

  1. una , apa font sidebar and post entry kak una ?

    ReplyDelete
  2. da lama carik . thankss sesangat kak una .

    ReplyDelete
  3. Kalau guna denim boleh tk kak Una ?

    ReplyDelete
  4. kak una , kalau saya nak guna font Trebuchet MS .nk tulis mcm mane ? trebuchet ms ke Trebuchet MS ??

    ReplyDelete
  5. kak una , mcm mane nak ilang kan tulisan BOLD kat post huh ?

    ReplyDelete
  6. boleh tunjukkan cara nak tukar font kat post title ?

    ReplyDelete
  7. semua tutorial awk terbaik.
    mohon utk menggunakannya yer.
    Tq.
    :)

    ReplyDelete
  8. Kak unaaaa. Tak jadi pun sidebar punya :( post punya jadi...

    ReplyDelete
  9. tutorial yg sangat berguna..
    thanx a lot..

    ReplyDelete
  10. Tutor berguna..Dah lama cari..thank u kak una sbb buat

    ReplyDelete
  11. thnx kak for the tutor .. its work :D

    ReplyDelete
  12. Thanks for the tuto! Awesome blog :))

    ReplyDelete
  13. tengs! simple template pun leh guna :D

    ReplyDelete
  14. thanks untuk tuto ni.. Alhamdulilah menjadi ^_^

    ReplyDelete
  15. thank tutorial.. menjadi la.... nampak besar skit entry utama ni....nak tukar warna fonr camne lak

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=