FREEBIES : Background part-11 (own made)

yeahh , yang nie stripes background , own made okaii :) mcm una kann ? hehehe :D soo, nakk ? take it saja :D
 http://1.bp.blogspot.com/-6eLNxkZEnDE/ToW33ADr-FI/AAAAAAAABtA/nGwVgoXXp_I/s1600/bluestripes.png
 http://4.bp.blogspot.com/-Q2QOZ9n3qnc/ToW33qoj8OI/AAAAAAAABtE/Gm0ORbILEpE/s1600/greenstripes.png
 http://3.bp.blogspot.com/-bR-btuBKCto/ToW33zcwY9I/AAAAAAAABtI/e4AjoFJ3kFg/s1600/greystripes.png
 http://2.bp.blogspot.com/-cSA58SFEIRo/ToW34VpM8gI/AAAAAAAABtM/QzgvO0rAYpI/s1600/orangestripes.png
 http://2.bp.blogspot.com/-w0T-ZXmxer0/ToW34000L_I/AAAAAAAABtQ/CCN8M2J0tQY/s1600/purplestripes.png
 http://2.bp.blogspot.com/-7ekSKfpCyRY/ToW35BH7zcI/AAAAAAAABtU/r8lhsYQhlWc/s1600/softpinkstripes.png
http://3.bp.blogspot.com/-rcqvMz0RFh8/ToW35nIAzXI/AAAAAAAABtY/LKYsWootHWw/s1600/yellowstripes.png
 http://2.bp.blogspot.com/-gsebo9pIAB4/ToW7VlyiHRI/AAAAAAAABtc/JJxSdrBAI9M/s1600/blackstripes.png
credit is nak re-freebies okaii :) & tinggalkan comment kalau anda ambil ^^ thankiee :D
Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

FREEBIES : Background part-10 (own made)

okaii , freebies lagii ^^ hee :D kali nie coloufull polkadot , hee :D buat sendiri using adobe photoshop cs5 :)) sooo , semoga sukaa ^^

 http://3.bp.blogspot.com/-UjgfC-kjXrs/ToWyWVtoObI/AAAAAAAABso/OwsLNMy7mnY/s1600/pigreendot.png

http://1.bp.blogspot.com/-4veh3IvOjI4/ToWyW5w9cMI/AAAAAAAABss/3eUZRbOCXbM/s1600/piorangedot.png
 http://2.bp.blogspot.com/-5G_DUC4xr3k/ToWyXLVeoBI/AAAAAAAABsw/MRcY_PLDhxw/s1600/publuedot.png

http://3.bp.blogspot.com/-XVEMR6M__nk/ToWyXTlEADI/AAAAAAAABs0/LePFKtGh8ys/s1600/pupinkdot.png
 http://4.bp.blogspot.com/-soRLINmJGqk/ToWyXkzLOqI/AAAAAAAABs4/JqwruS0jqyQ/s1600/turgreendot.png
http://1.bp.blogspot.com/-4z1bealm3Uc/ToWyYLDDxFI/AAAAAAAABs8/WwrtDTHJM5g/s1600/turpinkdot.png
sila credit kalau mahu re-freebies ^^ and sila tinggalkan comment yaa kalau ambil ^^
Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

TUTORIAL : Underline Background

naa , nampak dekat atas niee ? actually nie underline , hehehe :d ade background kan ? lawa takk ? nak buatt ? mehh buat mehhh : 

First go to your Dashboard > Design > Edit Html & click ctrl + F and search for this code :
u {
then korunk copy paste code dekat bawah nie selepas code yang dekat atas nie :
text-decoration:none;
background: #FFB7B7;
-webkit-transition-duration: 2s;
color: #FFFFFF;
-moz-border-radius: 3px;
filter:alpha(opacity=100);
-moz-opacity:1.0;
opacity:1.0;
border-radius: 5px;
padding-top: 1px;
padding-bottom: 1px;
padding-left: 2px;
padding-right: 2px;

yang atas nie yang bercolour punyer , colour dia boleh ambil dekat SINI 

code dekat bawah nie pulak untuk yang ade background image punyaa :
text-decoration:none;
background:url(URL BACKGROUND);
-webkit-transition-duration: 2s;
color: #FFFFFF;
-moz-border-radius: 3px;
filter:alpha(opacity=100);
-moz-opacity:1.0;
opacity:1.0;
border-radius: 5px;
padding-top: 1px;
padding-bottom: 1px;
padding-left: 2px;
padding-right: 2px;

background dia nak ambil dekat mana ? ada je kat freebies una tapi kalau tak nak yang dekat una korunk cari url sendiri okaii ? semoga suka dengan tuto niee :D

credit :ZIERA 

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

FREEBIES : Simple Top Button

hari nie mahu bagi freebies top button yang simple :) ade yang request kata nak top button macam una so here it is :) hehehe :D tak tahu lah suka ke tak sebab memg simple yang nie sooo , here is for you , ouhh , sebelum tuh macam mana nak letak yaa ? ade dua cara , satu yang biasa , macam TUTORIAL nie , lagi satu yang bergolek2 macam una macam TUTORIAL nie :

http://2.bp.blogspot.com/-rF4HP6vIZUs/ToQxDRI0ESI/AAAAAAAABrg/oZaVhmJTsjw/s1600/bluesimpletop.png
http://3.bp.blogspot.com/-mAm3KmDEs2o/ToQxDpbdRrI/AAAAAAAABrk/Wr6RlhIi9Ws/s1600/greensimpletop.png
 http://2.bp.blogspot.com/-P0JCpCkG7eE/ToQxD_XVzBI/AAAAAAAABro/W_LUBWE-ia4/s1600/orangesimpletop.png
 http://4.bp.blogspot.com/-tZZl1WlTBfk/ToQxEOEijAI/AAAAAAAABrs/tyBcWYwgpd4/s1600/pinksimpletop.png
 http://3.bp.blogspot.com/-eJ2rW1iVuL8/ToQxEn3pl7I/AAAAAAAABrw/8UTc_J-putk/s1600/purplesimpletop.png
 http://3.bp.blogspot.com/-cG_AlP1xlOw/ToQxEyTEk3I/AAAAAAAABr0/7YLcdB71uas/s1600/redsimpletop.png
http://3.bp.blogspot.com/-OLn8g4RnwXE/ToQxFKyCC9I/AAAAAAAABr4/BWP2b2Ee_0A/s1600/turqoisesimpletop.png
sila comment kalau korunk ambil yaa :) mekasihhh ^^
Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

FREEBIES : Divider (own made)

soo here it is ! freebies divider yang una buat sendiri , with using adobe photoshop cs5 :) nak guna bagitahu , i know which is my handmade , tak payah credit pun tak pe , at least korunk comment lah ? okaii ? thanks :D

A BIG POLKA DOT DIVIDER


 http://3.bp.blogspot.com/-mGyVAmCcab0/Tn8tSUwIA-I/AAAAAAAABqg/Y5wuQ7ENaOI/s1600/bluedivider.png

 http://1.bp.blogspot.com/-sIMBdoFTsB4/Tn8tSv5_NhI/AAAAAAAABqk/bkinrPgYKsg/s1600/greendivider.png

 http://3.bp.blogspot.com/-p2AT5ubvO0k/Tn8tTJ-RFSI/AAAAAAAABqo/Mi4MJrJ9Odw/s1600/greydivider.png

 http://2.bp.blogspot.com/-x_phjWo4OPE/Tn8tTQmx_UI/AAAAAAAABqs/QS0xDx16_lU/s1600/orangedivider.png

 http://4.bp.blogspot.com/-ACmRVvRLkeI/Tn8tT6GKXlI/AAAAAAAABqw/Tj_j_XIMbU0/s1600/pinkdivider.png

 http://2.bp.blogspot.com/-n3-J3U0kVbc/Tn8tUGJH_SI/AAAAAAAABq0/57mHgZDwlPg/s1600/turqoisedivider.png

http://4.bp.blogspot.com/-C7j8UCo_xDs/Tn8tUXv2CSI/AAAAAAAABq4/9l-cWRp47vE/s1600/yellowdivider.png

http://1.bp.blogspot.com/-7lNzKNCWKOc/Tn8xU6vanmI/AAAAAAAABq8/gVlxtyMvJKc/s1600/purpledivider.png

A SMALL POLKA DOT BACKGROUND


http://1.bp.blogspot.com/--S2ZwI_FIFo/Tn8zdQovGDI/AAAAAAAABrA/PmpP5iqmx_c/s1600/bluesmalldivider.png

 http://4.bp.blogspot.com/-xoBQpKvT6_o/Tn8zdwRDtYI/AAAAAAAABrE/-ctwCgZQZos/s1600/greensmalldivider.png

 http://1.bp.blogspot.com/-TkmBaMjzfGg/Tn8zeOx79fI/AAAAAAAABrI/g7-uu742-H4/s1600/greysmalldivider.png

 http://4.bp.blogspot.com/-FHuONCsMSQQ/Tn8zeabV_iI/AAAAAAAABrM/i1eZqi6ar5Q/s1600/orangesmalldivider.png

 http://1.bp.blogspot.com/-p0wFhpkEZvg/Tn8zeq_17oI/AAAAAAAABrQ/_hxaUoLvMo0/s1600/pinksmalldivider.png

 http://2.bp.blogspot.com/-SO23ijizto8/Tn8zfAQar4I/AAAAAAAABrU/EdIqBIzBMqM/s1600/purplesmalldivider.png

 http://2.bp.blogspot.com/-lLZDZHum3k8/Tn8zfQBYQMI/AAAAAAAABrY/HBk0R9kxdUE/s1600/turqoisesmalldivider.png

http://2.bp.blogspot.com/-OOYlOwTSC5s/Tn8zfjiYWJI/AAAAAAAABrc/W4vHUdi_200/s1600/yellowsmalldivider.png

NOTA BIT BOTT :
all this divider can use like this TUTORIAL :) and lagi satu , buang yang ada height tuh kalau ukuran main wrapper korunk tuh WIDTH : 600px; so then dia akan jadi mcm una punyer divider ^^ kalau main wrapper blog korunk tuh kecil sila adjust your height okayy ? ini ikut kesesuaian lebar blog ^^ please get me know that you using this divider ^^ thank you :)) 

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

FREEBIES : Background Shoutbox

naaa , ini background una buatkan untuk korunk , maaf kalau tak cantik , please give me know if you use this okayy ? hope korunk suka ^^
http://1.bp.blogspot.com/-Es5G5oi2gAE/Tn64Un6euSI/AAAAAAAABqE/4eI6vdItl-A/s1600/blueshoutbox.png
 http://4.bp.blogspot.com/-EU3LLvJP0_g/Tn64UzFmiiI/AAAAAAAABqI/Wr7UQItmbhI/s1600/greenshoutbox.png
 http://4.bp.blogspot.com/-g7bLqjq4YX4/Tn64VYV1jaI/AAAAAAAABqM/uou4a83lWfY/s1600/greyshoutbox.png
 http://3.bp.blogspot.com/-TkKiCtGzBG0/Tn64VtpMclI/AAAAAAAABqQ/7jukdRqCy4E/s1600/orangeshoutbox.png
 http://1.bp.blogspot.com/-3MgLVzT6wz0/Tn64VxsFl7I/AAAAAAAABqU/jfU_bYs3Pwc/s1600/pinkshoutbox.png
 http://3.bp.blogspot.com/-SfPGwLhHJzs/Tn64WcqGuvI/AAAAAAAABqY/MjXOUv2_iyo/s1600/purpleshoutbox.png
http://3.bp.blogspot.com/-VAw3A8fNalQ/Tn64WmdugZI/AAAAAAAABqc/8K0-_c8Y1ZQ/s1600/turqoiseshoutbox.png
this freebies are using in this TUTORIAL

NOTA BIT BOTT : 
kalau dia tak masuk full dalam sidebar korunk , adjust width sidebar kepada 250 ,okaii ?

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

TUTORIAL : Shoutbox ada Background

sooo , kita nak buat tuto mcm dekat atas nie :) ramai yang tanya jadi jom mulakan 

First go to your Dashboard > Design > Add gadget > HTML/Javascript then korunk copy code dekat bawah nie and paste kan dalam ruangan HTML/Javascript tuh okaii ?
<center><div id="edited" style="width:250px; height:190px; background:url(BACKGROUND SHOUTBOX) no-repeat left top; padding-top:65px; padding-left:0px; position:relative" align="center">SHOUTMIX CODE</div></center>

NOTA BIT BOTT :

Sila pasti kan shoutmix box korunk dia punyer HEIGHT :  160 & WIDTH : 210 sebab FREEBIES yang una bagi una dah memg betul-betul adjust codenyer untuk shoutmix box tuh betul2 masuk dalam background tuh . okaii ? kalau korunk tak mau guna freebies yang una bagi korunk boleh buat sendiri kayy ? 
let me know that you using my background or let me know if you want to re-freebies or re-tuto this tutorial :) thankss :D

boleh dapat kan background tuh di SINI.

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

TUTORIAL : Underline image

hoyeahh! tuto nie bukan milik una yaa ? tuto nie milik Adik Beeha una pun belajar dari situ :) so then ada yang tanya pulak kat blog una , soo una share dengan korunk kayy ? soo lets start :

First go to your Dashboard > Design > Edit Html then click CTRL + F to search this code :
u {
jumpa takk ? dah jumpa korunk copy code di bawah nie & paste kan dekat bawah code tadi :

text-decoration:none;
background-image:url(URL UNDERLINE IMAGE);
padding-top:8px;
padding-bottom:12px;
}
then save saje :)) okeyy , kalau tak de code tuh kan ? korunk tambah saje code full nie dekat atas  /* Header

u {
text-decoration:none;
background-image:url(URL UNDERLINE IMAGE);
padding-top:8px;
padding-bottom:12px;
}
THENN , korunk preview & save saje lahh :)) hahh , jadi takk ??? ouhh yaa ! nak dapat mana ya underline image tuh ? nie una dah siapkan untuk korunk : boleh guna kalau mahu ^^ una pun dah setting elok2 punya :)
 http://i1218.photobucket.com/albums/dd417/cheesweet/blueunderline.png
http://i1218.photobucket.com/albums/dd417/cheesweet/greenunderline.png
 http://i1218.photobucket.com/albums/dd417/cheesweet/greyunderline.png
 http://i1218.photobucket.com/albums/dd417/cheesweet/pinkunderline.png
http://i1218.photobucket.com/albums/dd417/cheesweet/purpleunderline.png

NOTA BIT BOTT :
kalau tak faham sila lah rujuk pada tuto adik beeha yerr semuaa ? ahahh ^^ nak amek tuh kene comment tau ? una buat sendiri tuhh ^^ whee :D 
credit : Beeha 

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?