FREEBIES : Code for your cute Blockquote

hyee :) salam semuanya :) hari nie una nak share dengan korunk code untuk korunk letak dalam bahagian code blocquote. una dah tweak kan code2 dia semua , dan una dah letakkan gambar mcm mana rupanya sebelum & selepas cursor menyentuh :) colour , background & etc korunk boleh tweak sendiri ikut citarasa korunk kay ? tak tahu nak guna kan ? boleh ikut tutorial ini --> About Blockquote :)

BLOCKQUOTE LIP LAP


.post blockquote {
background:#FFC6C6;
-webkit-transition-duration: 3s;
padding: 12px;
margin: 2px 2px;
color: #ffffff;
-webkit-border-radius: 10px;
-moz-border-radius: 10px;
}
.post blockquote:hover {
background:url(http://3.bp.blogspot.com/-Rf2x6vni5Hk/Tqyl5FkJswI/AAAAAAAAB10/8Up6SEzyGsw/s1600/pinkgrain.png);
color: #000000;
-webkit-transition: 3s;
}

BLOCKQUOTE BORDER SOLID TURN DASHED
.post blockquote {
background:#FFC6C6;
Border:2px solid #DEB1B1;
-webkit-transition-duration: 3s;
padding: 12px;
margin: 2px 2px;
color: #ffffff;
-webkit-border-radius: 10px;
-moz-border-radius: 10px;
}
.post blockquote:hover {
Border:2px dashed #DEB1B1;
color: #000000;
-webkit-transition: 3s;
}

BLOCKQUOTE SWINGING 360deg
.post blockquote {
background:#FFC6C6;
-webkit-transition-duration: 3s;
padding: 12px;
margin: 2px 2px;
color: #ffffff;
border:2px solid #FF9696;
-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
}
.post blockquote:hover {
color: #000000;
-webkit-transition: 3s;
-moz-transform: rotate(360deg);
-webkit-transform: rotate(360deg);
background-color: transperant;
-webkit-transition-duration: 2s;
border:2px dashed  #FF9696;
-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
}

BLOCKQUOTE ADA ICON CHOMEL

.post blockquote {
background:#FFC6C6;
-webkit-transition-duration: 3s;
padding: 12px;
margin: 2px 2px;
color: #ffffff;
border-left: 6px solid #DAB0B0;
border-right: 2px dashed #FFFFFF;
border-bottom: 2px dashed #FFFFFF;
border-top: 2px dashed #FFFFFF;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
border-bottom-right-radius: 10px;
}
.post blockquote:hover {
color: #000000;
-webkit-transition: 3s;
background-image:url(http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/minidocomo/pic009demoji_11848475decoojp.gif);
background-position:bottom right;
background-repeat:
no-repeat;
}

BLOCKQUOTE ICON CHOMEL TEMBAK
 .post blockquote {
background:#FFC6C6;
-webkit-transition-duration: 2s;
padding: 12px;
margin: 2px 2px;
color: #ffffff;
border-right: 6px solid #DAB0B0;
border-left: 2px dashed #FFFFFF;
border-bottom: 2px dashed #FFFFFF;
border-top: 2px dashed #FFFFFF;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
border-top-left-radius: 10px;
border-bottom-left-radius: 10px;
}
.post blockquote:hover {
color: #000000;
-webkit-transition: 2s;
border-left:20px double #DAB0B0;
background-image:url(http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/minidocomo/pic009demoji_11848475decoojp.gif);
background-position:bottom right;
background-repeat:
no-repeat;
}


BLOCKQUOTE BORDER SQUARE TURN TO RADIUS 

.post blockquote {
background:#FFC6C6;
-webkit-transition-duration: 3s;
padding: 12px;
margin: 2px 2px;
color: #ffffff;
border:2px solid #FF9696;
}
.post blockquote:hover {
color: #000000;
-webkit-transition: 3s;
border:2px solid #E8BEFF;
border-radius:10px
}

NOTA BIT BOTT :
penat una tweak kan satu-satu :) harap korunk minta permission dari una if nak re-freebies okey ? una tak kan marah punyer ^^ and please credit me if you use this :) kalau tak pun comment okey ? una takkan marah punyer , thanks yupp sebab guna :) kalau korunk nak masuk kan code nie korunk preview dulu okey ? then tengok hasil yang sepenuhnya , gambar tuh takut korunk blurr plak kan ? sooo ,  kalau cantik baru save ^^ soo , semoga berjaya korunk !

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

FREEBIES : Background Part-13 (own made)

Background yang una buat sendiri :) hehehe , simple jer , plain background but plain background yang una edit dengan tambah effect texture-grain :) soo , kalau nak ambil ^^ silakan ambil , background nie una guna untuk blockquote una yang sekarang , hehe :D enjoyy ^^

 http://2.bp.blogspot.com/-hXulywjsF24/Tqyl1cjtN-I/AAAAAAAAB1U/NOWmHxG-lHo/s1600/bluegrain.png
 http://1.bp.blogspot.com/-cJW6gaCv4qY/Tqyl2a60O1I/AAAAAAAAB1Y/IwICri9C2l0/s1600/browngrain.png
 http://2.bp.blogspot.com/-HvtScBDh8Eg/Tqyl3FrbSzI/AAAAAAAAB1g/pBB0RVoZpog/s1600/greengrain.png
http://3.bp.blogspot.com/-lckwBELCThY/Tqyl4csk-vI/AAAAAAAAB1s/D7hV3L8meqc/s1600/greygrain.png
 http://3.bp.blogspot.com/-Rf2x6vni5Hk/Tqyl5FkJswI/AAAAAAAAB10/8Up6SEzyGsw/s1600/pinkgrain.png
 http://3.bp.blogspot.com/-c8d644onZ6U/Tqyl61JW-_I/AAAAAAAAB18/x5c_F5l8PvA/s1600/purplegrain.png
 http://4.bp.blogspot.com/--B1grlI-g9s/Tqyl726IXqI/AAAAAAAAB2A/kcfqXbrUxFA/s1600/redgrain.png
 http://1.bp.blogspot.com/-u6KlqXTYwh8/Tqyl8kilhaI/AAAAAAAAB2I/5EeQYNNujAA/s1600/turqoisegrain.png
http://4.bp.blogspot.com/-IfQZnoVV4OA/Tqyl9oG4X3I/AAAAAAAAB2Q/M7uxp3VMAY0/s1600/yellowgrain.png

NOTA BIT BOT :
kalau ambil bgtahu una yer ? terimakasihh :D 

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

Mereka yang bertuah dapat header daripada una

yeayy ! ini lah dia mereka yang bertuah yang dah dapat header mereka :) wahhh , suka takk ? jom tengok hasil header yang dah una buat , aipp ! jangan curi-curi okeyy :) sudah di miliki semua header nie :) 


NOTA BIT BOTT :
ade lagi satu header yang tak siap , Farah Adiba punyer , awak sila bagi detail elok2 yer :) kalau ade fb tinggalkan detail dekat inbox fb una :) thankss :D dan yang komen kemudian maaf una tak dapat buat apa-apa , sebab una dah kata una hanya mahu 20 orang , mungkin insyaAllah , una buat lagi yupp :) mane tahu ade rezeki korunk pulak time tuhh :) yeayy ! saya siap separuh :) nanty dah siap lagi dua una letak header tuh , then korunk boleh lah jejak kaki ke blog-blog mereka semuaa :) have a nice day in blog-ing semuaa :)

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

20 Header Percuma untuk mereka yang bertuah :D

wahh , since ramai yang berminat dengan header una kan ? soo , kali nie una murah hati nak bagi 20 header untuk 20 orang terpantas ! ouhh yeahh :) dulu una dah pernah bagi doodle kali nie una nak bgai header free pulak ! auww <3 siapa suke ? siapa mahuuu ! wheee :D jadi ape lagiii ? komenn lahh ? okeyy , sebelumm tuhh ! korunk kene baca syarat-syaratnyer dulu :

SYARAT-SYARATNYER :
  • sila nyatakan width & heigth yang korunk mahukan mengikut kesesuaian blog korunk.
  • sila nyatakan ciri-ciri header idaman korunk.
  • sila nyatakan warna yang korunk mahukan.
  • sila sertakan link blog korunk sekali supaya mudah untuk una buat kerja.
  • tawaran ini hanya di buka pada hari nie,selepas 20 orang automatik korunk tak dapat.
  • sila add Facebook una untuk beritahu perkara selanjutnya.
  • semua header adalah atas daya kreativiti una sendiri.
  • selepas cukup 20 orang comment una serta merta akan list kan link pada hari nie jugak. 
  • semoga korunk sukaaaa ~
ape lagiii ? cepat lah rebut peluang nieee <3

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

TUTORIAL : Your Own Navbar

tadi ade yang request una mcm mana nak buat navbar mcm una kan ? soo , here i am , tak tahu ape tuh navbar ? cuba tengok pic dekat bawah nie -->

hahh , tahu dah kann ? let's we start , 1st of all this tuto is credit to lettha :) sebab una guna code dia . then una tweak kan dia ^^ lagipun lettha use blogskin so code nyer mmg berlainan , una pulak guna washed denim kan ?  soo , let we startt ^^ 

First go to your Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/Javascript then korunk sila copy paste code yang kat bawah nie -->

<div style="position: absolute; top:0px; left: 0px; width:99.6%; position:absolute; padding:3px; background:black; color:white; font-size:11px;">
<center>welcome to my empire !! CODE ONLINE USER|| <a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=YOUR ID HERE">Follow </a> or <a href="http://www.blogger.com/home">Dashboard</a></center></div>


Nota berwarna :
Biru : yang nie korunk boleh letak apa sahaja words , kire macam ucap selamat datang lah kat blog korunk kann ??
Merah : yang nie korunk boleh letak korunk punyer online user , tak tahu ape tuh online user ? check it out HERE !
Hijau : yang hijau pekat tuh korunk tukar pada id blog korunk kayy ? 

biler dah sudah tweak segala bagai korunk save and lihat lah dia punyer hasil ^^ lawa takk ?? hee :D

NOTA BIT BOTT :
yang code dan colour boleh tukar okey ? macam yang black tuh boleh tukar pada pink , orange or etc . but korunk jugak boleh guna code colour seperti ini #000000 , tak tahu nak dapat kat mana ? yupp , korunk pergi je kat SINI yupp ^^ soo , selamat mencuba semuaaa :)

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

FREEBIES : Background Part-12

heyyy , ini freebies background yang una tweak olour okey :) soo , yang ini background DARK VINTAGE :) yang asal nyer yang first nie una amek dari snazzyspace.com soo , kalau dah ambil bgtahu una yer ^^ tak credit pun tak pe :) thanksss :)

http://www.snazzyspace.com/defaultimages/000000_dark-vintage.gif
http://1.bp.blogspot.com/-Yd0tT360h3U/TqZ2yz0MJWI/AAAAAAAABww/XwOP3eaaxI0/s1600/bluedark-vintage.png
http://1.bp.blogspot.com/-A-pfoUmMi2c/TqZ2z4cA-JI/AAAAAAAABw4/9_7hof--yQ8/s1600/browndark-vintage.png
http://4.bp.blogspot.com/-hayEUrXI6Cc/TqZ21EDm-TI/AAAAAAAABw8/ykmdDKzFeh0/s1600/greendark-vintage.png
http://2.bp.blogspot.com/-LQ8yhDlb3FY/TqZ210dTGRI/AAAAAAAABxI/HXjubR5nex4/s1600/pinkdark-vintage.png
http://4.bp.blogspot.com/-V0G4kJBs5Xw/TqZ26AuOGvI/AAAAAAAABxQ/uX7dtB-Ky8w/s1600/purpledark-vintage.png
http://4.bp.blogspot.com/-GcRvO2ZPBe8/TqZ27TOVPsI/AAAAAAAABxY/bzqilY6q_Ig/s1600/reddark-vintage.png

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

TUTORIAL : macam mana nak tengok width Main body,Sidebar body & width header

Hanya untuk pengguna Washed Denim yaa :)

heyy , guy's now una nak buat tuto macam mana korunk nak tengok width main body , sidebar dan juga width header korunk :) okeii kita mulakan jomm :

FOR MAIN WRAPPER

First go to your Dashboard > Design > Edit Html and click ctrl + F then search for this code :
#main-wrapper {
then korunk tengok pulak gambar yang dekat bawah nie :
okeii , nampak yang una anak panah tuh ? korunk adjust lah width dia ikut citarasa korunk :) macam yang una punyer una guna 600px :) then kita beralih pula kepada sidebar pulak :

FOR SIDEBAR WRAPPER

click ctrl + F then korunk search code dekat bawah nie :
#sidebar-wrapper {
then korunk tengok pulak gambar yang dekat bawah nie :
okeii , nampak yang una anak panah tuh ? korunk adjust lah width dia ikut citarasa korunk :) macam yang una punyer una guna 290px :) so , next step kita nak tengok the whole width for blog korunk :

FOR CONTENT WRAPPER

click ctrl + F then korunk search code dekat bawah nie :
#content-wrapper {
 lepas tuh tengok gambar kat bawah nie pulak :
okeii , macam penerangan yang dah una bagi kat atas tuh kan ? korunk kene tambah jumlah lebar main wrapper & juga sidebar wrapper , contoh nya : 600 + 290 = 890 okeyy , dapat jumlah dia kan ? tapi korunk kene lebih kan sikit lebarnya bile letak dekat content wrapper tuh , contoh una letak 900px :) soo , now dah siap bahagian tuh semua , macam mana pulak dengan header kan ? mesty ramai tertanya2 macam mana nak  buat header kalau tak tahu width kan ? soo jom start :

FOR WIDTH HEADER

click ctrl + F then korunk search code dekat bawah nie :
#header {
 then tengok gambar kat bawah nie :
dah tengok ? macam yang una tulis tuh korunk kene pastykan width header sama macam width content wrapper , so then korunk boleh lah edit header sendiri :)

NOTA BIT BOTT :
sooo , korunk kene pandai2 adjust lah okeii ? kalau tak faham tanya una yaa ? nanty una bantu korunk :) hope sume nie dapat membantu korunk :))

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?