TUTORIAL : Scrollbar Part-1

taraa , hari ni una nak buat tutorial scrollbar part 1 , kay boleh lihat gambar di atas yer mcm mana rupa scrollbar tersebut , soo , jom kite start tuto nye kayy -->

Firstly , korunk harus ke Dashboard > Design > Edit HTML & click ctrl + F the search for this code :
/* Header
dah jumpa ? korunk sila lah copy paste code yang una bagi nie dan pastekan sebelum code di atas.
::-webkit-scrollbar {
width: 9px;
height: 7px;
}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color: #999;
border: 4px solid #fff;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color: #ffa4bc;
border: 1px solid #fff;
}
yang una BOLD kan tuh korunk boleh tukar yaa ? colour boleh tukar di SINI.

Credit Given to : Ziera Sharplet

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

6 comments:

  1. nice tuto kak una. nanti sy try ;)

    ReplyDelete
  2. Kak Una , tengs iye :) Sy jadi .

    ReplyDelete
  3. menjadi laa :)thanks kak unaa ^^

    ReplyDelete
  4. kak, kenapa tak bisa ganti scroll bar 'tuk template jendela gambar?

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=