TUTORIAL : header hover

yeahhh ! since ramai yang bertanya mcm mner una buat header tuh lip lap lip lap gituu ! jadi nie una mahu ajar korunk kayy ^^ soo , let we start !

fisrtly korunk kene edit 2 header yang berbeza , header yang di upload dan header yang akan buat untuk hover tuh :) header yang korunk nak buat hover tuh korunk kene letak ikut tuto mcm nie :

Go to your Dashboard > Design > Edit HTML*tick expand widget then click ctrl + F and search for this code :
#header {
dah cari ? kan ade anak-anak code kat bawah tuh kann ? sampai yang simbol } then dekat bawah simbol tuh korunk letak code yang una baru bagi nie kat BAWAH dia kay ?

#header:hover {
background: url(URL HEADER IMAGE)
}
dah letak semua ? yeahhh ! save lahh ! donee :) jadi takk ? whee :D nie untuk template washed denim yer ?

nota kecil : 
nak yang simple template punyer ? okeyy , tengok dekat credit bawah nie kayy ? 
credit : ziera 

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

FREEBIES : Date header

yeahhh !hari nie una bagi freebies date header okeyy :) 
 http://1.bp.blogspot.com/-URv_lJaYNHg/TkOh9fFebjI/AAAAAAAABZc/2yFr4cuSyw8/s1600/dateheaderblue.png
 http://4.bp.blogspot.com/-ahZh9J_fSd8/TkOh9lghfZI/AAAAAAAABZg/q9RtiOqu3J4/s1600/dateheadergreen.png
 http://3.bp.blogspot.com/-y1nKqkwigtU/TkOh-omw0_I/AAAAAAAABZk/iYNIH5qGUNk/s1600/dateheaderpink.png
 http://1.bp.blogspot.com/-9EJsm6CNcqo/TkOiAjxpqhI/AAAAAAAABZo/gxJFXzTgHwk/s1600/dateheaderpurple.png
http://3.bp.blogspot.com/-7-4rr2b87CA/TkOiA0ErNOI/AAAAAAAABZs/AqJ1vCjp22k/s1600/dateheaderyellow.png

 nota kecil :
ini kegunaanya untuk tuto yang INI soo , tadi ade yang request nak freebieskan ? ini diaa ^^ hope korunk sukaa ^^

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

TUTORIAL : Spoiler button



selalu korunk akan nampak spoiler button yang simple pimple mcm nie jer kann ? jadi hari nie una mahu ajar korunk jadi spoiler  button mcm yang una guna dekat "A BIG THANKIES" tuh :) una dah tweak coding dyer :) tambah itu dan ini , seronok wokk main codingg ! hahaha :) okey2 , kite teruskan :

first korunk kene pergi ke Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/Javascript then korunk copy code yang una bagi nie & paste kan dalam ruangan HTML/Javascript tuh tadi :

<center><div id="spoiler"><div><input onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')['show'].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')['show'].style.display = ''; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')['hide'].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Hide Spoiler!'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')['show'].style.display = 'none'; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')['hide'].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Show Spoiler!'; }" value="YOUR TITTLE" style="width:200px;font-size:12px;background-image:url(BACKGROUND SPOILER);-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px; border-radius: 25px 10px / 10px 25px;margin:10px;padding:0px;border-style: 2px solid #FFBABA;" type="button">
<div id="show" style="display: none; background-color:transparent; background-repeat:repeat; margin: 0px;border-width:0px; padding:3px; width:98%">
<center>ISI SINI :)</center></div>
<div id="hide"></div>

MERAH : yg ni tittle dia , mcm una punyer "a big thankies" so korunk buat lah tittle sendiri kayy ?
UNGU : ungu nie pulak background spoiler button korunk tuh :)
BIRU : seterusnya ini border button spoiler button , boleh dapat code dekat SINI .
HIJAU : yg nie korunk isi lah apa yang korunk nak , code ke , words ke ? okeyyy semuaa ?

nota kecil : 
sila tanya jika tak faham yaaa ? code lain sila pandai2 adjust yer :) mekasih ^^ 


Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?