FREEBIES : Background Part-12

heyyy , ini freebies background yang una tweak olour okey :) soo , yang ini background DARK VINTAGE :) yang asal nyer yang first nie una amek dari snazzyspace.com soo , kalau dah ambil bgtahu una yer ^^ tak credit pun tak pe :) thanksss :)

http://www.snazzyspace.com/defaultimages/000000_dark-vintage.gif
http://1.bp.blogspot.com/-Yd0tT360h3U/TqZ2yz0MJWI/AAAAAAAABww/XwOP3eaaxI0/s1600/bluedark-vintage.png
http://1.bp.blogspot.com/-A-pfoUmMi2c/TqZ2z4cA-JI/AAAAAAAABw4/9_7hof--yQ8/s1600/browndark-vintage.png
http://4.bp.blogspot.com/-hayEUrXI6Cc/TqZ21EDm-TI/AAAAAAAABw8/ykmdDKzFeh0/s1600/greendark-vintage.png
http://2.bp.blogspot.com/-LQ8yhDlb3FY/TqZ210dTGRI/AAAAAAAABxI/HXjubR5nex4/s1600/pinkdark-vintage.png
http://4.bp.blogspot.com/-V0G4kJBs5Xw/TqZ26AuOGvI/AAAAAAAABxQ/uX7dtB-Ky8w/s1600/purpledark-vintage.png
http://4.bp.blogspot.com/-GcRvO2ZPBe8/TqZ27TOVPsI/AAAAAAAABxY/bzqilY6q_Ig/s1600/reddark-vintage.png

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

TUTORIAL : macam mana nak tengok width Main body,Sidebar body & width header

Hanya untuk pengguna Washed Denim yaa :)

heyy , guy's now una nak buat tuto macam mana korunk nak tengok width main body , sidebar dan juga width header korunk :) okeii kita mulakan jomm :

FOR MAIN WRAPPER

First go to your Dashboard > Design > Edit Html and click ctrl + F then search for this code :
#main-wrapper {
then korunk tengok pulak gambar yang dekat bawah nie :
okeii , nampak yang una anak panah tuh ? korunk adjust lah width dia ikut citarasa korunk :) macam yang una punyer una guna 600px :) then kita beralih pula kepada sidebar pulak :

FOR SIDEBAR WRAPPER

click ctrl + F then korunk search code dekat bawah nie :
#sidebar-wrapper {
then korunk tengok pulak gambar yang dekat bawah nie :
okeii , nampak yang una anak panah tuh ? korunk adjust lah width dia ikut citarasa korunk :) macam yang una punyer una guna 290px :) so , next step kita nak tengok the whole width for blog korunk :

FOR CONTENT WRAPPER

click ctrl + F then korunk search code dekat bawah nie :
#content-wrapper {
 lepas tuh tengok gambar kat bawah nie pulak :
okeii , macam penerangan yang dah una bagi kat atas tuh kan ? korunk kene tambah jumlah lebar main wrapper & juga sidebar wrapper , contoh nya : 600 + 290 = 890 okeyy , dapat jumlah dia kan ? tapi korunk kene lebih kan sikit lebarnya bile letak dekat content wrapper tuh , contoh una letak 900px :) soo , now dah siap bahagian tuh semua , macam mana pulak dengan header kan ? mesty ramai tertanya2 macam mana nak  buat header kalau tak tahu width kan ? soo jom start :

FOR WIDTH HEADER

click ctrl + F then korunk search code dekat bawah nie :
#header {
 then tengok gambar kat bawah nie :
dah tengok ? macam yang una tulis tuh korunk kene pastykan width header sama macam width content wrapper , so then korunk boleh lah edit header sendiri :)

NOTA BIT BOTT :
sooo , korunk kene pandai2 adjust lah okeii ? kalau tak faham tanya una yaa ? nanty una bantu korunk :) hope sume nie dapat membantu korunk :))

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

Tutorial : How to Download font

heyy semuaa :) soo , ramai yang tak tahu how nak download font kann ? nie una try buat tuto , so letss startt guy's ^^

Firstly korang pergi ke LINK niee :) tulis lah font apa-apa yang korunk suka then click search , macam font 'airplanes in the night sky' okeeyy , nanty dia keluar mcm nie kann :


korunk click lah yang una kotakkan pink tuh :) lepas tuh nanty buat mcm nie pulak :


then dia keluar lah kat document dowload dalam laptop/pc korunk mcm nie pulak :


biler korunk dah click kan ? nanty dia kuar pulak macam kat bawah nie :


lepas jer korunk click extract tuh nanty dia pop-out kat korunk macam gambar kat bawah nie pulak :


hahh , dah click OK ? kalau dah click , cepat2 p desktop korunk , thenn , kita install jomm ? 


Bile click jer INSTALL terus dia pop-out korunk something , ade YES & NO korunk click YES sooo thenn , korunk dah siap dowload font korunkk ^^ whee :D dah boleh pun guna font korunk yang comeii2 tuh :))

macam yang una punya , una menggunakan Software Hamster Free Zip Archive , bila nak dowload font dia ikut jugak software yang korunk guna untuk dowload :) mcm tuto una nie , una menggunakan Google Chrome yaa? sebab tuh macam nie :) soo , please take a note sebelum bertanyakan apa-apa :)) thanks :D

NOTA BIT BOTT : 
Sila tanya kalau tidak faham yaa :) insyAllah i will help you :D

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?