TUTORIAL : Header hover Part-3

haha :D header hover kali nie dia akan ke tepi dan terus hilangg ! hehehe :D biler korunk tengok header una kan dia akan bergerak ke belah kanan ? then tetibe diaa hilangg ! hahahah :D soo , let we start okeyy ?

First click this TUTORIAL then you replace the code header hover dengan code yang una bagi dekat bawah nie . okeyy  :

#header:hover{
padding-left: 65px;
filter: alpha(opacity=0);
opacity: .0;
-webkit-transition-duration: 1.0s;
}
jadii ! selamat mencuba okeyy ?? tak faham tanyaa yaaa :)
Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

TUTORIAL : Scroll bar Hover

now una nak buat tuto scrollbar , tak tahu ape tuh scrollbar ? cube korunk p dekat scroll una ? hahh ! aikk , dia tukar warna lahh ! dari pink tukar pada soft brown ? kann ? hahha :D una pernah buat tuto SCROLLBAR jugak dulu tapi yang biasa punya , nie yang ade hover pulak , soo , itu lah yang kite nka buat , senangg je okeyy ! soo , let we start :

First go to your Dashboard > Design > Edit HTML *tick expand widget then search this code :
/* Header
okeyy ! jumpaa dahh ? korunk copy code bawah nie & paste kan di atas code yang dekat atas nie :
 ::-webkit-scrollbar {
height:10px;
width: 10px;
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background: #FDC0C0;
-moz-border-radius: 5px;
border-radius: 5px;
}
::-webkit-scrollbar:hover {
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
filter:alpha(opacity= 70);
-moz-opacity:0.70;
opacity:0.70;
background: #cec7ab;
}

yang una wrnakan tuh korunk boleh tukar warna dia dekat SINI . jadii ! selamat mencuba :)
Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

TUTORIAL : Main wrapper & Sidebar wrapper terpisah

hahh , dah tengok gambar niee kann ? dah tahu ape dia . let we start ^^ 

First go to your Dashboard > Design > Edit HTML then *tick expand widget . lepas tuh sila click ctrl + F and find code nie -->
.post {
dah jumpaa ? noww sila copy paste code yang una bagi nie dekat bawah code di atas :

yang ade main background :
margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:url(http://1.bp.blogspot.com/-MxOtYmjUBec/TjqKsW8b_AI/AAAAAAAABX4/tDR-15dGUUw/s1600/backgroundbody+%25282%2529.gif);
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}

yang putih je background dia :
margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:#FFFFFF;
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}

then korunk click ctrl + F lagi sekali & search pulak code nie :
 .sidebar .widget {
then korunk copy paste code bawah nie dekat bawah code yang dekat atas nie tauu ?

yang ade main background :
margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:url(http://1.bp.blogspot.com/-MxOtYmjUBec/TjqKsW8b_AI/AAAAAAAABX4/tDR-15dGUUw/s1600/backgroundbody+%25282%2529.gif);
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}
 yang putih je background dia :
margin:1em;
padding:10px;
font-size: 95%;
background:#FFFFFF;
border-radius:5px;
border: 1px solid #000000;
line-height:1.9em;
}
ouhhh , terkejutt tengok blogg eikk  ? hahah :D dia jadi mcm niee kann :

jangan risauuu ! ade penyelesaian nyaaa ! mehh ikut tuto bawah nie pulak -->

click ctrl + F then find this code :
#content-wrapper {
then korunk change code background yang ade dekat situ pada code nie :
 background :transparent;
soo nowww , its donee ! kan dah jadii :) hopeee korunk paham kayyy ?

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?