TUTORIAL : Background for post titte

WASHED DENIM TEMPLATE
okaii , jom start : firstly korunk kene pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML *tick expand widget thenn let we start to put the coding :

click CTRL + F to search this code :
.post-title {
then , copy this code under the .post-title { :

background-color: #FFFEFF;
border-top: 2px solid #B6B6B6;
border-bottom: 2px solid #FFC6C6;
padding: 3px;
}

( contoh gambar post tittle border sahaja )

code di atas nie adalah post tittle macam una :) ade border atas dan bawah saje :) yang ungu adalah background colour dia :) then yang biru tuh border yang atas sekali then yang hijau tuh dia punya border kat bawah :) yang 2 px tuh dia punya ketebalan border tuh , then yang solid tuh korunk boleh lah tukar kepada dashed , dotted or solid . or , korunk boleh jadikan post tittle korunk ada background chomel lote ? korunk copy code nie saje kay ? :
border: 1px dashed #BDBDBD;
background: url(URL IMAGE);
border-bottom-right-radius: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
border-left: 1px solid #999999;

( contoh gambar post tittle dengan background )

SIMPLE TEMPLATE

okaii , jom start : firstly korunk kene pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML *tick expand widget thenn let we start to put the coding :

click CTRL + F to search this code :
h3.post-title, .comments h4 {

then masukkan coding nie di bawah code di atas !

text-align:center;
-webkit-border-top-left-radius: 10px;
-webkit-border-top-right-radius: 10px;

border-bottom: 5px solid #9E92FC;
background : #D5CFFF;

contoh post tittle for simple template )

hijau : itu untuk bentuk border yang korunk mahu kan , boleh rujuk sini
ungu : ungu tuh yang kat bawah mcm line straught tuh tauu ? untuk colour dia
biru : yang nie pulak untuk background die :) 
nota kecil :
buat elok2 kayy ? tengok coding nya betul2 ? kalau tak jadi jugak just tanya una kayy ? tuto ini bagi yang menggunakan washed denim dan simple template :)

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

52 comments:

  1. Thanks Kak Una..
    Saye Amik Yang Macam Kak Una Nyew Ok??

    ReplyDelete
  2. thanks kak una . da lme crik tuto nie =)

    ReplyDelete
  3. kak una, saya punya coding lain lahh dari coding niee. mcm mana ekk nak buad? saya cari tuto nie lama dahh.

    ReplyDelete
  4. ouhh ,maybe sue pakai simple template punyer code kot ? tak pe nanty akak buat tuto , akak pengguna simple jugak dulu so dah biasa dengan codingnya :)

    ReplyDelete
  5. sue guna template minima . harap dapat tolong sue yee terima kasih kak una :)

    ReplyDelete
  6. aww <3 terima kasih kak una . terima kasih bnyak2 :)

    ReplyDelete
  7. your welcome dear :) dah jadi shout akak kay ? nak tengok jugak hasilnya ^^

    ReplyDelete
  8. akk comel! thanks yahhh! i like it!!

    ReplyDelete
  9. kak una , knape yg sy punye x nampak tajuk entry :(

    ReplyDelete
  10. thanks :) amek satu yaa , tapi macam mana nak tukar warna dea yea ?

    ReplyDelete
  11. boleh tukar colour die kat sinie :)

    http://html-color-codes.info/

    ReplyDelete
  12. una ,sye nk tnye npe sye ny post tittle atas .tk mcm tk una ny ade ruang sikit. mcm mne nk buat ?

    ReplyDelete
  13. tengs kak una..kak una sorry edit skit..kyra ubah bg kiri n kanan jd bentuk corner dy same..ta pe kan kak una..?

    ReplyDelete
  14. Macam mana nak dapat url image untuk backgroud ea? dah try buat,tapi tak jadi :(

    ReplyDelete
  15. una , kenapa code saya takde h3.post-title, .comments h4 { ? padahal saya guna washed denim . harap-harap una boleh tolong kin okay :(

    ReplyDelete
  16. Kak Una, saya nak gune washed denim, post title macam Simple template tuh jugak.. boley tak buat tuto ?? Plizzz,

    ReplyDelete
  17. kak una..
    sy punye edit html tuh tak de
    h3.post-title, .comments h4 {
    camner erk ?

    ReplyDelete
  18. knp xjd ape pom .
    actually x phm tuto nih
    confius cket .
    bole tlg x kak una ??
    tq

    ReplyDelete
  19. kak , kenape pykah punye tak jadi . dah lame carik tuto ni :(

    ReplyDelete
  20. @♥ Nurhusna Syabani Hamzah ♥
    k.una , elin amik code die tau . n elik amik code untuk border die skali . TQ k.una .

    ReplyDelete
  21. Macam mana nak buat kalau guna blogskin?

    ReplyDelete
  22. Dokkk jaddii kakk ! gane nih ! kekgi kalu ni se dok jadi , abih ancow ah blog itew kak ! Please help me !

    ReplyDelete
  23. x jadila....hope kak una tolong.. :')

    ReplyDelete
  24. kak una, lia buat jadi . tpi, post title tu pulak yg bergaris . help ya . tq :)

    kalau nak jawab kasi thu kat cbox lia ..
    www.najaha-abdillah.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Saya ikut tuto kak Una yang bawah sekali tu , terima kasih!! :)

    ReplyDelete
  26. kak una.sy nie blogger baru.sy taktauu mcamna na cri kod tu -.-

    ReplyDelete
  27. alhamdulillah..terima kasih banyak2. akhirnya berjaya jugak

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=