TUTORIAL : Your Own Navbar

tadi ade yang request una mcm mana nak buat navbar mcm una kan ? soo , here i am , tak tahu ape tuh navbar ? cuba tengok pic dekat bawah nie -->

hahh , tahu dah kann ? let's we start , 1st of all this tuto is credit to lettha :) sebab una guna code dia . then una tweak kan dia ^^ lagipun lettha use blogskin so code nyer mmg berlainan , una pulak guna washed denim kan ?  soo , let we startt ^^ 

First go to your Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/Javascript then korunk sila copy paste code yang kat bawah nie -->

<div style="position: absolute; top:0px; left: 0px; width:99.6%; position:absolute; padding:3px; background:black; color:white; font-size:11px;">
<center>welcome to my empire !! CODE ONLINE USER|| <a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=YOUR ID HERE">Follow </a> or <a href="http://www.blogger.com/home">Dashboard</a></center></div>


Nota berwarna :
Biru : yang nie korunk boleh letak apa sahaja words , kire macam ucap selamat datang lah kat blog korunk kann ??
Merah : yang nie korunk boleh letak korunk punyer online user , tak tahu ape tuh online user ? check it out HERE !
Hijau : yang hijau pekat tuh korunk tukar pada id blog korunk kayy ? 

biler dah sudah tweak segala bagai korunk save and lihat lah dia punyer hasil ^^ lawa takk ?? hee :D

NOTA BIT BOTT :
yang code dan colour boleh tukar okey ? macam yang black tuh boleh tukar pada pink , orange or etc . but korunk jugak boleh guna code colour seperti ini #000000 , tak tahu nak dapat kat mana ? yupp , korunk pergi je kat SINI yupp ^^ soo , selamat mencuba semuaaa :)

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

37 comments:

  1. Una if nak navbar tuu ikut kita walaupun kita scroll kat bawah . code dia macam mana ?

    ReplyDelete
  2. Terima kasih ! kalau blogskin paste bawah >html< kann.

    ReplyDelete
  3. thnx una. menjadi akk nye blog .akk suke tutorial una .sng phm .tq2 .if de mse singgah blog akk ek
    http://hazirahashhuri.blogspot.com

    btw, gudluck okeyh SPM.^^

    ReplyDelete
  4. sweet ;)
    una lama dah tak online . rindu :D

    ReplyDelete
  5. una , kalau tanak guna online user tu macam mana ? i hope you reply . help meeeeeeeeeee :(

    ReplyDelete
  6. kiking kikong : kalau tak nak ade online user buang kan saje perkataan CODE ONLINE USER tuhh :)

    ReplyDelete
  7. why tak boleh click ehh button dashboard and follow tu ? -.-' saya dah buat dah semua . tak jadi pun ~

    ReplyDelete
  8. kak ! knape navbar tuh tergantung tengah2

    ReplyDelete
  9. code online user tuh dea tk masuk dlm ayat tuh lha .

    ReplyDelete
  10. Thanks yea kak una :)
    hermmm GoOd luck SPM taw :)
    saye doakan yg terbaek buat kakak.

    ReplyDelete
  11. camne nak buat navbar tu ikot kite bile kite scroll ke bawah?

    ReplyDelete
  12. tuto ni untuk denim template boleh x??

    ReplyDelete
  13. tak jadi pun , eh ID nak amek yg mane ? hmm tak faham la

    ReplyDelete
  14. una :D boleh tanye tak? macam mane nak cari id blog? sory kalau ganggu:D i tak tahulah macam mane:D

    ReplyDelete
  15. akak , boleh tak nak letak animation pictures before link "Follow" ngan "Dashboard" ?

    ReplyDelete
  16. @nadyraa nur amir (:

    sis, dah jadi tp, mcm mane nk besa kn sikit tulisan tu?

    ReplyDelete
  17. sis, dah jadi tp mcm mane nk besakn sikit tulisan tu?

    ReplyDelete
  18. dah jadik , sweet meyh ..
    yun pinjam buat tuto boleh ?

    ReplyDelete
  19. dyah ade tweak sket tuto ni and gune sbg tuto dyah tp tetap letak credts taw ..tanx yee

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=