TUTORIAL : Scroll bar Hover

now una nak buat tuto scrollbar , tak tahu ape tuh scrollbar ? cube korunk p dekat scroll una ? hahh ! aikk , dia tukar warna lahh ! dari pink tukar pada soft brown ? kann ? hahha :D una pernah buat tuto SCROLLBAR jugak dulu tapi yang biasa punya , nie yang ade hover pulak , soo , itu lah yang kite nka buat , senangg je okeyy ! soo , let we start :

First go to your Dashboard > Design > Edit HTML *tick expand widget then search this code :
/* Header
okeyy ! jumpaa dahh ? korunk copy code bawah nie & paste kan di atas code yang dekat atas nie :
 ::-webkit-scrollbar {
height:10px;
width: 10px;
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background: #FDC0C0;
-moz-border-radius: 5px;
border-radius: 5px;
}
::-webkit-scrollbar:hover {
background: #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
filter:alpha(opacity= 70);
-moz-opacity:0.70;
opacity:0.70;
background: #cec7ab;
}

yang una wrnakan tuh korunk boleh tukar warna dia dekat SINI . jadii ! selamat mencuba :)
Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

13 comments:

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=