BASIC : Fungsi-fungsi button dalam new post

soo , hary nie una nak buat tuto basic in blog , kali nie una nak cakap apa yang ada dalam New post korunk , newbies mesty lah tercengang-cengang kan tengok button-button dekat new post tuh , tah ape ke bnda nyer lah kann ? duk fikir itu ini hahh . soo , jom una kenalkan korunk apa dia lah maksud simbol2 dalam new post in blogger nie :

sebelum tuh dia actually ada 3 Style tau new post nie satu Update Editor , Old Editor Hide compose mode .so here is the preview its look like :
Update Editor :

Old Editor :

Hide Compose :
hahh , skrg korunk tahu lah mana satu jenis editor yang korunk gunakan , tapi una sarankan korunk guna updated editor tuh , sebab lagy senang dan mudah nak faham , soo , tak tahu mcm mana nak tkar ? ikut jer cara nie :

pergi dekat bahagian Setting > Basic > then scroll ke bawah sampai korunk jumpa sebijik macm dalam gambar nie :
korunk tick lah pada yang updated editor tuh and now korunk boleh save and now dah boleh pun update . so , sebelum update mesty lah nak kenal button2 dia kan ? so here it is :

1.Tittle 
yang first sekali korunk kene lah tulis tittle post korunk okey .

2.Button Compose & Edit HTML
button nie dia berfungsi mcm nie,tengok gambar okey  :
Compose :
Bila entry berada dalam keadaan compose dia akan kelihatan macam gambar di atas okey ?

Edit HTML :
bila entry korunk berada dalam Edit HTML dia akan tunjuk  kan all code dalam entry yang korunk taip tuh , automatik jugak korunk boleh dapat url gambar :) hahh , senang kan nak dapat url gambar ?


3. Button Undo Redo
okey , button nie bermaksud bila korunk taip-taip then tetibe terdelete pulak sdgkan korunk tak nak delte pun apa yg korunk tuliskan tuh kan ? soo ,korunk click saja button UNDO tuh , taraa jumpa dah apa yang korunk terdelete tadi , REDO pulak berfungsi untuk ke depan , contoh lah dah terdlete then korunk click REDO kan ? pastu korunk cakap tak nak lah , nak yang taip tadi lah , click lah REDO tuh sampai jumpa apa yang korunk taip tuh .

4. Button Type Font 
button nie korunk boleh pilih type font yang korunk nak guna , kalau korunk use yang default font tuh dia akan ikut font yang korunk tetap kan dalam bahagian Edit Html ataupun Template Designer . ade jugak font yang lain contoh dia ARIAL , COURIER & lainlain okey ? tapi una sarankan guna default font sebab akan nampak lebih kemas sebab dia akan mengikut font yang korunk edit dekat Edit Html & template Designer.

5.Button Size Font 
button size font nie terbahagi kepada 5 type ada smallest , small , normal , large & largest korunk boleh lah setting size font yang korunk nak guna kan okeyy ? 

6.Button type Font
simbol B adalah simbol untuk bagi tulisan jadi tebal atau dalam BI di panggil BOLD , seterrusnya simbol I simbol nie di namakan ITALIC maksudnya tulisan menyenget ke tepi okey , seterusnya U , simbol nier bermaksud underline , nampak kan ade garisan bawah words tuh ? tuh lah contoh underline . then simbol ABC bermaksud STRIKETROUGH . yang mempunyai garisan di tengah2 perkataan .

7.Button colour font 
button nie korunk boleh change colour font korunk mcm nie , SAYA CHOMEL :) dia ada  bnyak pilihan colour yang korunk boleh pilih.

8.Button text background colour
yang nie pulak button nak bagi text korunk tuh ada background , contoh mcm nie SAYA CHOMEL :) sama jgak dia ada banyak colour yang korunk boleh guna okeyy ?

9.Button Link
button link nie digunakan untuk korunk letak kan link dekat words or gambar , contoh lah nak letak dekat link dia mcm nie , CLICK LAH SAYA , kalau gambar pulak dia mcm nie una  cuba lah korunk click words atau text tuh nanty dia akan keluar una punya url blog :) kann ? so ituh lah fungsi dia . mcm mana nak guna ? sng je , higlight kan saja dekat words or gambar tuh nanty dia akan pop out korunk satu kotak isi lah url sape dekat dalam kotak website tuh . 

10.Button Insert Image
button nie berfungsi untuk korunk masuk kan gambar dalam entry korunk , click saje button tuh then nanty dia pop-out korunk satu box then ade button choose file , click tuh nanty pergi lah dekat folder yang ada dalam desktop folder laptop or pc korunk ke ? 

11.Button insert video
button nie pulak korunk boleh guna untuk masukkan video dari desktop folder korunk .

12.button jump break
una tak berapa tahu tentang button jump break nie sebab una tak pernah guna soo , korunk boleh lah click LINK nie untuk ketahui lebih lanjut lagi tentang fungsi jumpbreak nie .

13.Button Alignment
button nie pulak untuk tentukan perengan korunk dea ada 4 bahagian iaitu Align center , Align right , Align , Align left & justify . so dekat bawah nie contoh-contoh kedudukan text korunk tuh bila guna fungsi nie :

Align Left
Yeahh , saya tahu awak sangat cantik dan handsome gitu :)

Align Center
Yeahh , saya tahu awak sangat cantik dan handsome gitu :)

Align Right
Yeahh , saya tahu awak sangat cantik dan handsome gitu :)

Justify
Yeahh , saya tahu awak sangat cantik dan handsome gitu :)

14.Button Numbered List & Bullet List
button nie guna dia mcm nie :
Numbered List
  1. satu
  2. dua
  3. tiga :)

Bullet List
  • i
  • love
  • you :)

15.Button Blockquote
Blockquote nie pulak berfungsi mcm nie :
eik'eihh , awak comel .
nampak kan , ada background cantik2 gitu , nak guna dia korunk perlu highlight words dia dan click button blockquote tuh , dah click tapi tak keluar pape ? thats mean korunk kene guna tutorial nie . BLOCKQUOTE. 

16.Button Remove Formatting & check spelling
button remove formatting nie berfungsi untuk korunk reset semula apa yang dah korunk buat , ialah contoh korunk buat alignment text dia center kan ? then korunk highlight all the text then korunk click remove formatting automatik dia balik pada yang default punya . check spelling nie fungsi dia check lah spelling korunk tuh betul ke tak kan ? kot nak guna bahasa inggeris tapi spelling salah boleh lah guna button tuh .


soo , korunk dah mengenal button2 yang ada kan ? now boleh lah post entry :) click saja publish post and now entry korunk dah boleh di baca oleh semua orang :) wheee . btw kalau nak tanya tentang button2 lain sila tanya una yaa ? una balas secepat mungkin tapi if late balas maaf yaa ?

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

7 comments:

  1. kak una , selalu kan wani nak post guna pc or netbook ada button edit html n compose tu . tp skrg guna lappy takda . so , kerja jd susah . macam mana nak buat ek ?

    ReplyDelete
  2. thanks kak una, dah lama dah nak tahu cara gune blockquote tu. tq sekali lagi :D

    ReplyDelete
  3. kak una, macam mane nak buat post title mcm kak una?

    ReplyDelete
  4. thnk kakak,dh lama saya nak tutorial nie.sebb saye saye punya hide compose

    ReplyDelete
  5. kkak , boleh tlong saye x ? blog saye post nye dekat atas ,, sidebar kt bawah , saye gune washed denim ,

    ReplyDelete
  6. ~wah..bestnya ada penerangan semua..:)

    ReplyDelete
  7. Kak , saye nak gune Old Editor punya tapi biler pergi pada Settings > Basic tak jumpa lah kak cause sy punya blogger interface yg baru . Macam mane eh ? :(

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=