TUTORIAL : Sign up CBOX

Heyy , since ramai yang dah tahu kan for the next year shoutmix.com tahun depan sudah di kenekan bayran , dah tak free lagy , soo , actually banyak ruangan shout2 box nie , tapi kali nie una nak buat tuto how korunk nak sign up cbox mcm una punyer :) soo , let we start okey :

1.first pergi ke CBOX dulu lepas tuh sign up lah cbox korunk tuh .
2.then dah isi form tuh semua korunk pilih transparent mcm dlm gambar nie :
4.tick yg i have read.. then create shoutbox . now, dah masukkan ? korunk edit2 lah shout korunk sndiri , soo , here is fungsi segala button dalam cbox nie :
1.layout options
okey , dekat layout options nie korunk boleh adjust dia punyer height & juga width dia, mksudnya adjust kelebaran dan ketinggian cbox supaya senang masuk ke bahagian sidebar korunk tuh okey. 
2.style presets
dalm style preset nie pulak korunk boleh pilih jenis shoutbox yg korunk nak , kalau una una pilih yg transparent punya . baru boleh jadi mcm una punya shoutbox tuh :) hehe :D
3.colours and font
dekat sini pulak boleh ubah dia punyer colour border , fonts & jenis font yg korunk nak guna untuk shoutbox tuh .
4.edit css
yg nie pulak if korunk rasa korunk pandai bermain code boleh lah tepek code ikut suka haty , kalau tak rety tak pe abaikan saja kayy ?


1.posting options
dalam nie korunk boleh adjust berapa patah perkataan yg dibenarkan untuk menaip , then ade lah yg lain tuh ,korunk baca lah kayy :) pandai2 adjust.
2.date options
nie tarikh yg korunk boleh adjust ikut kat mana korunk berada skrg , ye lah , kat malaysia buat lah jam dekat malaysia , hehe :D
3.smilies
dekat sini korunk boleh letak smilies , tak tahu mana nak dapat , sini una ade bagi cute smiley untuk korunk :) Smiley .
4.filtering
yg nie una tak tahu , mungkin tak payah usik kot , btw sape yg tahu comment aje lah kay ? tapi una mmg tak sntuh pun yang nie .
1.registered user
yg nie kalau korunk nak premium punyer boleh lah click kan tapi harus di bayar . maybe boleh abaikan saja :)
2.blocked user
dekat sini korunk boleh block orang yg mencemarkan cbox korunk , masukkan ip addres diorang then block saja :)
3.user integration
yg nie una tak berapa faham tapi tak pe pun if tak setting.biarkan saja .

dekat sini korunk boleh lock korunk punya cbox if tak nak sape2 shout dekat korunk soo , sape2 yg nak komen ke tak dapat lahh dia nak shout2 situ , if nak bgi org boleh shout smula korunk click lah unlock tuh okey  :)
dekat sini pulak korunk boleh delete shout from anon or sesiapa lah yg korunk tak mahu ade dalam cbox korunk tuh okeyy ?? 

tak tahu how nak ambil code ?korunk nampak ade button publish tak dekat atas tuh ?? hahh , tekan situ and ambil lah code yg ade dekat bawah tuh . nie gambar nya :
ikut je number tuh kayy ? now dah copy semua paste kan ikut cara bawah nie 

First go to your Dashboard > Design > Add Gadget > HTMLJavascript . then copy paste saja and now tekan button save , and dah siapp :) nak ade background mcm una ? yeahhh . click SINI . 

btw , cuba baca nie & klik :
korunk nak phone takk ? klik sini .
korunk nak dapat kereta tak ? klik sini .
suke something mencabar ? klik sini.

MEKASIH SEMUA :)



Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

9 comments:

  1. kak una nak tye accaount detail tu nak kene apply ke??

    ReplyDelete
  2. una zone kuala lumpur berapa ek ?

    ReplyDelete
  3. asslm nk tnya, cmne nk insert smiley dlm cbox erk? x dinyatakan. kne guna photobucket ke? kalu ye perlu pilih url yg mana satu?

    ReplyDelete
  4. thankss yaaa, kak una. :) jadiii !

    ReplyDelete
  5. kak una mcm mne kak una buat dot2 dkt sekeliling cbox tu?

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=