BASIC: turns your template to washed denim template part-2

heyy , kita jumpa lagi dan bersambung untuk tuto turns your template to washed denim template part-2 , seperti yang korunk tahu una dah buat yang PART 1 punye kan ?? soo , nie yang next punyer , mehh kite cantik2 kan blog korunk ?
kite mulakan dengan navbar , waktu korunk edit2 tuh , nampak kan ? ade navbar yang sangat menyerabutkan tuhh ?? soo , korunk boleh remove dengan cara menggunakan tuto yang ini :


next kite nak buat dia punyer post tittle :) yang nie korunk boleh ikut tuto nie kay :


then now kite nak buat sidebar tittle punya background pulak , mehh tengok tuto nie pulak :


next kite nak buat blockquote dia pulakk :) okeyy , before tuhh , border dia korunk boleh tukar dekat SINI , and nak buat blockquote tuh korunk boleh pergi ke sinie :


next is kite nak tukar yang home , newer and older tuh kepada bentuk image :) mehh , ikut tuto nie kayy :


kalau korunk tengok link kat dalam template nie dia jadi warna biru kan ? so kalau nak bagi dia bersesuaian dengan blog korunk , korunk boleh ikut tuto nie :

first go to Dashboard > Design > Edit HTML *tick expand widget then click ctrl + F and search this code .
a:link {
then dekat bawah code nie korunk ganty code yang ade kat bawah tuh dengan code yang una bagi nie .
text-decoration: none;
color: #000000;
}
yang #000000 korunk boleh tukar warna dia dekat SINI

nota kecil :
una rasa una buat yang nie je dulu kayy ? later una akan tunjuk code-code kecil yang korunk boleh ubah :) una just guna tutorial yang sudah sedia ada dalam blog una nie ^^ and una harap korunk boleh ikut dan faham :)

Hai! Selamat membaca. Jangan lupa tinggal komen ya?

42 comments:

  1. unaa , yana nak tnye .
    cmner buad background bintik bintik nih ?

    ReplyDelete
  2. x jumpe pown yg a:link { ......

    ReplyDelete
  3. ade try cari elok2 kayy ? terlepas pandang ke ?

    ReplyDelete
  4. kak un,sy dpt crik kod tu but ta jadik laaa,tolong bwat boleh?pleaseeee.

    ReplyDelete
  5. Salam Kak una ! mcm mne nk buat blockquote?
    Guna Washed Denim?

    ReplyDelete
  6. una , kenapa background dia tak kelua?

    ReplyDelete
  7. kak una. nak tanya bole , akak guna font ape sekarang ?

    ReplyDelete
  8. tq kak una sume tuto kak una mnjadi!!
    saaaaayang kak una...
    good luck for your exam ekk...

    ReplyDelete
  9. thanzzz sangat2 yee kak una....:D...kak una banyak totural,,,,banyak juga laa erysha dpt...:D

    ReplyDelete
  10. kak una , knp na tkr wrna link tuh ta jdi pon ea ?

    ReplyDelete
  11. kak una .., washed denim x leh adjust width ker
    ?

    ReplyDelete
  12. kak unaa . telebih thanx . smue menjd la kak una . thanx sangat saangat !

    ReplyDelete
  13. kak una :) . thanks untuk semua tuto nii :D
    semua menjadi :D . good luck untuk SPM :)

    ReplyDelete
  14. hye kak una , na tnya neh , mcm mna na buad tulisan post kita mcm tulisan post kak una ea ?

    ReplyDelete
  15. trimas for this n part 1 , bnyk membantu :)

    ReplyDelete
  16. kenape tak betukar pon wrne link tu ?

    ReplyDelete
  17. akaq ,part yg home ,newer n older tuh ,sye ada prob lah .kenapa sye buat tok older jadik but home dgn newer ta jadik .tlg sye ples .need help ,.akaq tgok lah blog adik .

    ReplyDelete
  18. thanx kak una. adik ikut semua akak punye tuto ni. MENJADI :)

    ReplyDelete
  19. Tak kasih theme tak? kalau ada saye boleh copy paste jerrr xD

    ReplyDelete
  20. thanks kak una , semuanye menjadi ^^

    ReplyDelete
  21. kak una tuto background post title xjadik ponn..
    pastuh, kak una xbuat ke tuto background blog ?

    ReplyDelete
  22. Kak Una, nuryna nak tanya. Macam mana nak adjust layout erk?

    ReplyDelete
  23. thanks..tuto ni sangat berguna :)

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum, Kak Una.. Kak Una, saya cuba buat bahagian sidebar.. Saya dah paste kod yang Kak Una suruh, tapi tak jadi apa2 pun.. Boleh tolong ajarkan saya tak?

    ReplyDelete

Assalammualaikum and Hye to all Blogger. Harap anda tidak mengeluarkan sebarang bahasa yang kasar ATAU keterlaluan untuk di baca. Ada apa-apa pertanyaan? Sila komen sini.. =TERIMA KASIH=